Motion till riksdagen
2015/16:3051
av Johan Hedin m.fl. (C)

Bekämpning av människohandeln


 Sammanfattning

Frågan om människohandel behöver uppmärksammas mer än den gör idag. För många människor är det fortfarande ett ganska luddigt begrepp. Trafficking är den snabbast växande formen av organiserad brottslighet och offren för människor finns runtomkring oss utan att vi kanske märker det. Väldigt få döms för människohandel och anledningen till det är att det är svårt att nå upp till de beviskrav som vårt rättssäkra system ställer. Anledningen till detta kan vara att offret har en anknytning till förövaren eller att det finns en hotbild mot offret om det väljer att vittna.

 

Vi vill driva på för ett antal åtgärder för att motarbeta människohandel. De människor som är mest i riskzonen för att bli offer för människohandel är de som redan är mycket utsatta. Det kan till exempel röra sig om fattiga människor i andra delar av världen som vill skapa sig ett bättre liv eller ensamkommande flyktingbarn utan stabilitet och någon de känner att de kan lita på.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska följa Europakonventionens krav på 30 dagars reflektionsperiod för vila och återhämtning för offer för människohandel och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en samlad nationell handlingsplan mot alla former av människohandel och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det internationella polisiära samarbetet vid utredningar som rör människohandel bör effektiviseras och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en effektivare lagstiftning som är tillämpbar för alla sorters människohandel och för alla de led som är inblandade i människohandeln, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

 

30 dagars reflektionsperiod för vila och återhämtning för offer för människohandel

Enligt Europakonventionen har personer som utsatts för människohandel rätt till 30 dagars reflektionsperiod för vila och återhämtning. Sverige låter inte sällan bli att följa konventionen på denna punkt. Fokus ska inte läggas på att utnyttja offret i den rättsliga processen utan på att ge den brottsdrabbade information om rättigheter och möjligheter till stöd så att personen själv sedan kan avgöra om han eller hon vill delta i en rättslig process. Regeringen bör genom handling visa att regeln om rätt till 30 dagars reflektionsperiod är viktig och måste följas för att den drabbade ska kunna göra sig fri från inflytandet av människohandlarna, vila och återhämta sig så pass att han eller hon kan fatta beslut om medverkan i en eventuell rättegång.

 

Nationell handlingsplan mot människohandel

Människohandel sker inte bara för sexuella ändamål. Många av offren arbetar inom restaurangnäringen, som städare eller inom tillverkningsindustrin. Frågor som tvångsarbete, tiggeri och andra former av exploatering måste få samma uppmärksamhet som frågan om människohandel med sexuella syften. Därför bör regeringen agera för att tillse att Sverige får en nationell handlingsplan mot alla former av människohandel.

 

Fristående rapportör för att motarbeta människohandel

De människor som är mest i riskzonen för att bli offer för människohandel är de som redan är mycket utsatta. Det kan röra sig om fattiga människor i andra delar av världen som vill skapa sig ett bättre liv eller ensamkommande flyktingbarn utan stabilitet och någon de känner att de kan lita på. En viktig del i att motarbeta människohandeln är att stoppa efterfrågan. Dels måste vi motverka efterfrågan på köp av sexuella tjänster, dels måste vi också öka kunskapen om människohandel av annat slag för att kunna minska efterfrågan på billig arbetskraft där utövarna är offer för människohandel. Det behövs en nationell fristående rapportör som bland annat samlar statistik och sprider kunskap för att motarbeta människohandel.

 

Internationellt polisiärt samarbete vid människohandel

Människohandeln är internationell och internationellt arbete är av största vikt för att stoppa den. Det är därför viktigt att regeringen agerar för att öka möjligheterna till internationella polisutredningar och förbättra organisationen av samarbetet mellan olika länders specialister.

 

En effektivare lagstiftning för alla sorters människohandel

Människohandel pågår runtomkring oss. Människohandeln är idag större än den någonsin tidigare har varit i mänsklighetens historia, men ändå är det väldigt sällan någon döms för detta brott. Regeringen bör ta tydliga steg mot en effektivare lagstiftning som är tillämpbar för alla sorters människohandel och för alla de led som är inblandade i människohandeln.

 

Johan Hedin (C)

 

Per-Ingvar Johnsson (C)

Ola Johansson (C)