Motion till riksdagen
2015/16:3044
av Kristina Yngwe och Göran Lindell (båda C)

Servicekontor i hela landet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av vilka uppgifter inom statliga myndigheter såsom exempelvis Polismyndigheten, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan som kan delegeras ut till servicekontorens rådgivare och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utse ett antal pilotkommuner där servicekontorens struktur kan testas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Medborgares tillgång till offentlig service är en viktig beståndsdel för ett fungerande samhälle. Tyvärr ser vi idag att många upplever att tillgången blir allt sämre, både på landsbygd och i utanförskapsområden, i takt med att statliga myndigheter centraliserar till större orter och städernas centrum. Det behövs därför ett omtag i hela landet.

 

Ett sätt att stärka tillgängligheten är att inrätta så kallade servicekontor, i enlighet med en finsk modell som efter några års pilotförsök nu lanseras brett i hela Finland. I dessa servicekontor ska det finnas kundservice som tillhandahåller flera olika myndigheters tjänster. Det kan handla om kommunal service och rådgivning men också hjälp med att exempelvis söka pass eller söka arbete. Servicerådgivarna som arbetar på samservicekontoren ska i första hand erbjuda hjälp med hur man inleder olika ärenden samt rådgivning. Besluten fattas vid respektive förvaltningsområdes sakkunnigmyndighet.

 

På dessa servicekontor ska det också finnas möjlighet för distansservice med myndighetskontakter på andra orter, t.ex. Skatteverket. Det finns också goda möjligheter till samarbete med andra lokala aktörer såsom exempelvis företag eller organisationer.

På så sätt kan dessa servicekontor fungera som en okomplicerad väg in till såväl det offentliga som en kontaktyta med lokalt föreningsliv och arbetsmarknad.

 

Tillgång till denna typ av servicekontor bör finnas i landets alla kommuner och kan även med fördel inrättas i stadsdelar i större städer. Lokala servicekontor kan bidra till att minska utanförskap i samhället. Dessa servicekontor har också ett ansvar att samverka med den kommersiella servicen på de platser där marknaden har svårt att vara bärkraftig.

 

För att dessa servicekontor ska bli verklighet krävs en översyn av vilka uppgifter inom myndigheter såsom exempelvis polisen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kan delegeras ut till servicekontorens rådgivare. Därefter bör ett antal kommuner i Sverige utses till pilotkommuner för att testa modellen med servicekontor.

 

Kristina Yngwe (C)

Göran Lindell (C)