Svensk minoritetspolitik har succesivt utvecklats under de 16 år som förflutit. Det ansvar som finns i alla kommuner för att säkerställa de nationella minoriteternas ställning är viktigt att understryka, även om den väg som valts varit att uppmana och stödja de kommuner som vill gå före och bli så kallade förvaltningsområden.
Det finns alla skäl att se över minoritetslagstiftningen och då inte minst för att åtgärda brister som de 16 åren visat. Men självklart är det viktigt att det sker i dialog med de nationella minoriteterna och urfolket samerna. Det verkar dock inte ha skett i detta fall då budgetens skrivningar kom som en total överraskning. Jag utgår ifrån att denna brist kommer att rättas till omgående.
Men den satsning som gjorts på att nå fler kommuner och få fler att vilja kliva fram och bli ett förvaltningsområde behöver inte avstanna till följd av en aviserad utredning. När det nu finns 8 nya kommuner som ansökt om att få förbli förvaltningsområde bör de inte stoppas. Så många har under lång tid slitit, lagt mycket jobb på kunskapshöjande insatser och aktiv opinionsbildning för att nå dessa kommuner. Det riskeras nu gå om intet när regeringen lägger locket på.
Det är viktigt att utöka den kritiska massan för att nå framgång i minoritetspolitiken, för att kunna möta de utmaningar den står inför när det gäller inte minst både utbildning och äldreomsorg. Äldre sverigefinnar ökar snabbt och ca 116 700 personer med finsk bakgrund är 60 år eller äldre. Det råder idag stora brister på äldreomsorg på finska. Behoven av äldreomsorg på samiska ökar också medan språkkompetent personal saknas. Liknande gäller för meänkieli. Det är inte bara äldreomsorgen utan även modersmålsundervisningen för de nationella minoriteterna och för urfolket samerna där efterfrågan är större än tillgången på lärare. Det blir nu inte bättre av att regeringen stoppar utvidgningen av antalet förvaltningsområden. Ett moratorium slår mot barn och äldre i första hand.
Det måste inom ramen för Kulturdepartementets budget finnas utrymme att klara ett beslut om att bifalla ansökan från de berörda kommunerna och släppa fram minoritetspolitiken, istället för att avstanna den i väntan på utredning. Detta bör ges regeringen till känna.
Kerstin Lundgren (C) |
|