Motion till riksdagen
2015/16:3034
av Staffan Danielsson (C)

Kvalitet i länsstyrelsernas djurskyddskontroller


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga en omfördelning av anslagen till länsstyrelserna så att djurskyddskontrollerna kan utföras med tillräcklig kvalitet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Landets länsstyrelser gör ett viktigt tillsynsarbete med djurskyddskontroller. Jag föreslår i en annan motion att detta bör ske på ett mer rättssäkert sätt, men ostridigt är att det är av stor vikt att djurskyddskontroller görs.

 

Under åren 2011 till och med 2015 tillfördes i statsbudgeten 25 extra mkr till länsstyrelsernas arbete med detta.

 

I årets budgetproposition betonas vikten av att antalet genomförda kontroller behöver öka, samtidigt som anslaget märkligt nog minskas med de 25 miljonerna.

 

Situationen är för länsstyrelsen i Östergötland mycket pressad och effekten blir ofrånkomligen nedskärningar av personal istället för den ökning som egentligen är nödvändig. Detta torde innebära att djurskyddskontrollen försämras i strid med vad regeringen säger sig vilja uppnå.

 

För Östergötlands länsstyrelse innebär en minskning av årsarbetskrafter till djurskydd också att de rutinkontroller inom djurskydd, foder och livsmedel i lantbruken som kvalitetssäkrar den regionala livsmedelsproduktionen kan hotas. Länsstyrelsens arbete med djurskyddskontrollen har också under senare år tillförts ytterligare uppgifter.

 

Riksdagen bör därför ge regeringen tillkänna att regeringen bör överväga en omfördelning av medlen till länsstyrelserna så att djurskyddskontrollerna kan utföras med tillräcklig kvalitet.

 

Staffan Danielsson (C)