Motion till riksdagen
2015/16:3027
av Per Lodenius m.fl. (C)

Mångfald av medieperspektiv i hela landet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur ett avskaffande av reklamskatten kan ske och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna för ett likställande av mervärdesskatt på tryckta och digitala medier och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om utredande av mediedistribution ur ett demokratiperspektiv och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över förutsättningarna för att ta del av medier digitalt i hela landet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För att man som medborgare ska kunna ta tillvara sina rättigheter behöver man ha tillgång till kunskap. En viktig källa till kunskap om samhället är professionell journalistik.

 

Det sker stora och snabba förändringar inom mediaområdet. Med den digitala utvecklingen har många fördelar tillkommit. Till exempel finns mycket mer information tillgänglig och det är lättare för en enskild person att komma till tals, till exempel genom tidningars kommentarsfält samt de sociala medierna. Samtidigt har många lokalredaktioner lagts ner på senare år och den utvecklingen ser fortsatt dyster ut. Bakgrunden är främst att annonspengar har flyttats till andra ställen på internet.

 

Det finns fortfarande många som är villiga att betala för att få sina nyheter. Det finns dock svårigheter att få tillgång till media i hela landet. Dels är det på vissa håll svårt att få ut fysiska tidningar eftersom det är problem med distributionen, dels är det svårt i stora delar av landet att få tillgång till media eftersom det inte går att komma åt internet. För att alla ska få chans att ta del av journalistiken krävs att den fysiska tidningen kan komma hem till brevlådan och för detta behövs stöd till samdistribution där så behövs.  Det skall vara ”morgontidningens tidslogik” som styr flödet av utdelning. Utbyggnaden av bredband är en ödesfråga för tillgängligheten till nyheter på digital väg. Alla ska kunna vara en del av det digitala samhället och vi vill därför se en digital allemansrätt som garanterar stabil och snabb uppkoppling i hela landet.

 

En betydande förändring de senaste åren är att andelen nyhetsundvikare har ökat från 8 procent till 17 procent mellan 1986 och 2013. Det handlar om personer som undviker traditionella nyhetsmedier. Detta riskerar att skapa en stor kunskapsklyfta. Dessutom finns en tendens att medierna blir smalare och att man som nyhetskonsument vänder sig till medier som bara bekräftar den egna världsbilden. Båda dessa tendenser gör det demokratiska samtalet svårare att föra. Det går inte på samma sätt som tidigare att utgå ifrån att det finns en lika bred baskunskap om samhället som grund för ett samtal. Med detta kommer också ett allt större behov för förståelse av källkritik.  Till detta kommer hat och hot på nätet som ofta drabbar journalister och andra som uttrycker sina åsikter och som gör att priset för att säga vad man tycker kan bli mycket högt. Det är av största vikt att arbeta brett för att komma till rätta med detta.

 

Nu krävs snabba åtgärder för att säkra tillgång till en professionell lokaljournalistik.  Reklamskatten som enbart finns på annonser i tryckt kommersiell media behöver avskaffas och momsen på tryckt och digital media likställas. Presstödet har fyllt och fyller fortfarande en viktig funktion. Med de snabba förändringar som sker på marknaden behöver vi noga följa utvecklingen för lokaljournalistiken och vara beredda att snabbt föreslå nya åtgärder för att säkra tillgången till en allsidig och oberoende nyhetsbevakning och opinionsbildning i hela landet. Public service spelar en stor roll för spegling av hela landet. Den behövs sida vid sida av de privata aktörerna för att ha en mångfald av perspektiv. Ett fortsatt brett uppdrag för public service är centralt för att utbudet ska vara fortsatt relevant för många i Sverige.

 

 

Per Lodenius (C)

 

Anders Åkesson (C)

Per-Ingvar Johnsson (C)