Tidigare kunde privatpersoner erhålla ett särskilt bidrag för installation av sol-, berg- och jordvärme och samma sak gällde om man konverterade från direktverkande elvärme till vattenburen värme. Tyvärr avskaffades de här möjligheterna och som alternativ finns idag endast kvar ett stöd till solceller för elproduktion.
För att nå den bästa samhällsnyttan och för att fler människor ska kunna spara både energi och pengar samt bidra till miljön, borde de ekonomiska styrmedlen rikta sig mot fler miljömässigt hållbara energialternativ till att värma bostäder.
Om man är bosatt i södra halvan av vårt avlånga land kan investeringen i solfångare för uppvärmning vara det bästa alternativet, förutsatt att husets läge och placering är det rätta, men för befolkningen i den norra delen av landet borde jord- och bergvärme vara det effektivaste, lönsammaste och enklaste sättet att bidra till energibesparing och miljönytta.
Vidare kommer graden av konvertering från direktverkande el till vattenburet, vid sidan av att möjligheten till ersättning är borttagen, att påverkas negativt då regeringen dessutom kraftigt kommer att begränsa omfattningen av ROT-avdraget med den budget som föreslagits för 2016. Detta kommer dessvärre även att påverka viljan att göra dyrare investeringar i till exempel jord- och bergvärme.
Med tanke på att alternativen för energieffektivisering kan se olika ut i landet och för att bland annat uppmuntra fler energieffektiva och miljövänliga alternativ för hushållens uppvärmning, bör regeringen se över möjligheten att bibehålla ROT-avdraget.
Detta bör ges regeringen till känna.
Helena Lindahl (C) |
|