Årligen investeras betydande samhällsresurser för att utveckla ett transportsystem som kan tillgodose såväl resenärernas behov som behovet av att förflytta gods. Det finns i detta sammanhang såväl ett nationellt som regionalt och lokalt perspektiv.
Ett omfattande arbete görs regelbundet för att fånga upp behov och prioritera lösningar. Kapacitetsstudier och systemanalyser samt samhällsekonomiska beräkningar är olika inslag i denna process.
Hittills har vi inte på ett systematiskt sätt kunna fånga upp resenärsperspektivet. Det har i huvudsak skett genom enkäter och olika lokala resenärs-/pendlarföreningar.
För att vi ska kunna få ett transportsystem som på bästa sätt kan vara tillgängligt för resenärer behövs en nationellt oberoende verksamhet som fångar upp detta. Det är angeläget att en funktion kommer till stånd som säkerställer och stärker resenärens ställning inom kollektivtrafiken. Det är viktigt att denna funktion blir fristående från Trafikverket och regeringen för att på så vis garantera ett oberoende och skapa möjlighet till opinionsbildning och faktabaserad verksamhet. Då de regionala trafikhuvudmännen har en central roll i skapandet av en fungerande kollektivtrafik är det angeläget att också dessa kan ta del av de synpunkter och förslag som kommer fram.
Genom att stärka ställningen för resenärerna i kollektivtrafiken skapas möjlighet att fokusera på resandet i hela landet, se möjligheterna till samspel mellan de olika transportslagen (inklusive den digitala verksamheten med så som bokningssystem och informationsappar), skapa förutsättningar för kunskap och intresse kring resenärens behov samt ge resenärerna en röst i den offentliga debatten.
Mot bakgrund av ovanstående föreslås att en översyn görs för att se hur resenärens ställning inom kollektivtrafiken kan stärkas.
Detta bör ges regeringen till känna.
Helena Lindahl (C) |
Per Lodenius (C) |