Motion till riksdagen
2015/16:3024
av Helena Lindahl och Anders Ahlgren (båda C)

Krav på socialt ansvarstagande vid offentlig upphandling


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kriterier vid offentlig upphandling ska genomsyras av likvärdiga, rättvisa och transparenta villkor för alla företag, oavsett storlek, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Offentlig sektor står för en stor del av alla offentliga upphandlingar som utförs i Sverige varje år. Det betyder i klartext att det offentliga Sverige upphandlar varor och tjänster för cirka 600 miljarder kronor. Med tanke på omfattningen av alla upphandlingar inom offentlig sektor har regeringen uttalat att man ser möjligheten till 10 000 nya jobb genom att exempelvis ställa krav på socialt hänsynstagande i offentliga upphandlingar.

 

Dock kan det bli problematiskt att låta ett företags sociala ansvarstagande få betydelse för att ingå avtal med det offentliga. Det kan leda till att det företag som lovar att ta den största sociala hänsynen vinner upphandlingen trots att ett annat företag kunnat leverera varan eller tjänsten till ett lägre pris och med högre kvalitet. Vi ser en uppenbar risk att större företag gynnas i ett dylikt upphandlingsförfarande då det är lättare för just ett större företag att ta denna hänsyn i jämförelse med ett litet eller mindre företag.

 

Dessutom flaggar regeringen för fler kriterier i offentlig upphandling – nämligen att kollektivavtalsliknande villkor ska ingå som krav. Sedan finns det ytterligare villkor som riskerar att införlivas om begränsningar av vinster i välfärden kommer att genomföras. Införandet av allt fler krav kommer att bli en börda för de riktigt små företagen och redan idag är det allt för få företag som är med och lägger anbud inom den offentliga upphandlingen. Kravställandet bör användas med omdöme och eftertanke – annars är vi rädda att än färre företag kommer att delta i offentliga upphandlingar i framtiden, vilket i sin tur påverkar både konkurrens och kvalitet inom det offentliga.

 

Det är en god tanke att företag ska ta ett socialt ansvar, men detta borde snarare uppmuntras att genomföras på annat vis via exempelvis Arbetsförmedlingens olika former av instegsjobb, sänkta arbetsgivaravgifter och bättre matchning på arbetsmarknaden än genom krav i offentlig upphandling. Det senare riskerar att leda till godtycklighet och att mindre företag kommer att missgynnas i den offentliga upphandlingen.

 

Helena Lindahl (C)

Anders Ahlgren (C)