Underlätta för landsbygdsföretagare
Bättre ekonomiska förutsättningar för de gröna näringarna
Regelförenkling och myndighetskontakter
Stärk det svenska fisket och vattenbruket
Viltmyndighet och jaktmyndighet
En hållbar jakt skapar jobb på landsbygden
Stärk skogens roll i svensk tillväxt
Ett gott djurskydd inom hela EU
Antibiotikaanvändning inom EU:s djurhållning
Minst motsvarande svenska djurskyddsregler vid upphandling
Landsbygden har fantastiska möjligheter att skapa jobb. Det handlar om allt från nya små teknikföretag, tjänsteföretag till lantbrukaren som tillverkar sund och säker mat. Grunden för dessa företag ligger i jorden och i skogen. I allt från tillgången på mark och rent vatten till all den gröna förnybara energin som finns ibland annat skogen. De gröna näringarna är på många sätt grunden för verksamheter, aktivitet och möjligheten att bo på landsbygden. Det är också en viktig förutsättning för det goda livet i hela landet då landsbygden producerar inte bara sunda och säkra livsmedel utan också grön och förnybar energi. För Centerpartiet är det därför viktigt att vi underlättar för de blå och gröna näringarna genom att sänka kostnader och minska regelkrånglet.
Det är ett stort steg att våga satsa på att bli företagare. Det innebär många risker men det innebär också stora möjligheter, inte bara för den enskilde företagaren utan också för de människor som kan få en anställning i och kring verksamheten. Centerpartiet menar att det ska vara så enkelt som möjligt att starta och driva företag. Därför måste vi se till att regelförenkla, sänka kostnader och minska byråkratin.
Att utveckla sitt företagande så att man står på fler ben är ett viktigt sätt att stärka sin egen konkurrenskraft. Det kan handla om allt från att utveckla sitt jordbruk till att också satsa på turism och upplevelseaktiviteter. Politiken måste underlätta för de människor som vill utveckla sitt företagande och de hinder som finns i dag måste minimeras. Exempelvis borde tillståndskraven vid byggnationer ses över, exempelvis skulle kravet på bygglov för ombyggnation av byggnader på lantbruksfastigheter ses över. Detta skulle bland annat kunna underlätta ifall det vill satsas på exempelvis en gårdsbutik eller bed and breakfast.
En viktig förutsättning för att landsbygdsföretagandet ska kunna utvecklas är att kommuner och regioner har möjlighet att skapa attraktivitet utifrån sina specifika förutsättningar och att lagstiftning och byråkrati inte sätter hinder för detta. Många kommuner vittnar idag om att möjligheterna begränsas på grund av ett stelbent strandskydd. Att värna viktiga strandmiljöer, allemansrätten och människors tillgång till naturen är för oss i Centerpartiet en självklarhet, men det måste också finnas en avvägning mellan bevarande och utveckling. Därför vill Centerpartiet se ett decentraliserat och närodlat strandskydd som ger kommunen större inflytande att bestämma över vilka strandområden som ska bevaras och vilka som kan bebyggas.
En liten men viktig del för att utveckla sitt företagande är regler som gör att verksamheter kan annonseras med vanliga vägskyltar. I dag lägger tyvärr i vissa fall regler och praxis hinder i vägen för detta i vissa fall. Dessutom bidrar också höga kostnader inte minst för ansökan till hinder för utveckling av landsbygdsföretagande. Centerpartiet vill se över detta för att undersöka om möjligheten att förenkla denna process, göra den mer företagarvänlig och få en mer enhetlig tillämpning av regelverket över landet.
Ett annat hinder för utvecklingen på landsbygden är projekt som tar allt för mycket mark i anspråk och som på så sätt lägger en död hand över vissa områden. Men det är också viktigt att exempelvis inte mer åkermark än nödvändigt tas i anspråk vid exempelvis stadsutveckling. Därför menar Centerpartiet att det är viktigt att marksnål markanvändning är en ledande princip vid exploatering och nybyggnation.
En av de största konkurrensnackdelarna för de gröna näringarna i jämförelse med andra länder är kostnaden för arbete. Därför menar Centerpartiet att det är viktigt att vi fortsätter att sänka kostnaderna för företagande, inte minst för de gröna näringarna. Möjligheten att skapa jobb och ta tillvara de fantastiska naturresurser som vi har i Sverige ska inte hindras för att staten lägger allt för höga kostnader på verksamheten. En annan stor konkurrensnackdel för det svenska jordbruket är kostnaderna för byggnader, både vad gäller drift och byggnation. För att långsiktigt stärka konkurrenskraften är det viktigt att dessa kostnader ses över.
Landsbygdsprogrammet är ett viktigt verktyg för att stärka förutsättningarna för företagande och utveckling på landsbygden. Centerpartiet var med och förhandlade fram ett rekordstort program som våren 2015 trädde i kraft. Det är ett landsbygdsprogram som riktar in sig på aktiva lantbrukare och företagare, inte minst unga.
Sveriges jordbruksföretagare har en hög medelålder, och vi går mot en stor utmaning med en generationsväxling för att lyckas behålla och utveckla det svenska lantbruket. Då handlar det om att vi måste ha en rättvis och neutral beskattning, det har vi inte i dag. Uppgiften att planera ett generationsskifte ställer stora krav på kunnande inom skatte- och civilrättens områden och i frågor som rör värdering och ekonomi. Om något eller några av dessa områden blir försummade kan följderna bli kostsamma för de inblandade parterna. Politikens uppgift på detta område måste vara att så långt det över huvud taget är möjligt bedriva ett förenklingsarbete för att därigenom säkerställa återväxten bland yngre lantbrukare. Dessutom måste vi se över hur politiken kan underlätta för unga lantbrukare att våga starta nytt, och nya startstöd kan vara ett sätt att stimulera nyföretagande på området.
Tillgång på bra åkermark kommer i och med en växande befolkning att vara något som blir allt mer viktigt. Skyddet av åkermark är därför inte bara en fråga om att stärka det svenska lantbruket utan det är också en fråga om hur vi ska kunna säkra livsmedelsproduktionen framöver.
Vi står inför en stor global utmaning med att ställa om samhället i en grönare och mer hållbar riktning. I detta ingår att ställa om energiförsörjningen från fossilberoende till fossiloberoende. Möjligheterna att stimulera omställning av arbetsmaskiner, inte minst inom skogs- och jordbruket, måste utvecklas. För att detta ska vara möjligt krävs det riktade insatser.
Ett mål bör vara att så långt det är möjligt minska regelkrångel för all typ av företagsamhet, framförallt den småskaliga. Det är ett arbete som måste ske fortlöpande och även innefatta bland annat samordningen av myndigheters arbete för att så långt som möjligt minimera dubbelarbete. Detta regelförenklingsarbete har bland annat som syfte att just förbättra servicen för den som vill starta företag, oavsett bransch. Det förtjänar också att påpekas att kommunerna spelar en viktig roll i detta arbete då det många gånger är på kommunal nivå som tillståndsgivning och handläggning av denna typ av ärenden sker.
Mätningar har visat att Centerpartiet är det parti i regeringen som varit mest framgångsrika i detta arbete. Mellan åren 2006 och 2010 minskade företagens administrativa kostnader med hela 7,3 miljarder kronor. För företag inom de gröna näringarna har regelbördan minskat med 37 procent sedan 2006. Men det finns fortfarande åtskilligt kvar att göra på området. Därför har Centerpartiet föreslagit att introduktion av nya regler ska ske enligt principen en regel in, en regel ut. Allt detta för att den sammanlagda regelbördan inte ska öka även när nya regler introduceras.
Kontakten med myndigheter ska inte vara något som man som privatperson eller företagare räds över. Centerpartiet menar att myndigheter inte bara ska ha en uppgift att kontroller utan också att stödja. För att fler människor ska vilja starta och driva företag på landsbygden är det viktigt att krånglet och administrationen minskar. Processerna behöver anpassas till företagens verklighet – inte till myndigheternas. På så sätt sparar många företagare både tid och pengar samtidigt som den ”onödiga irritationen” minskar.
Myndigheterna har här en viktig roll att vara stödjande och uppmuntrande mot de människor som vågar satsa på sitt företagande. Ett led i detta är att grundläggande uppgifter om företaget och dess verksamhet ska bara behöva lämnas en gång och till ett ställe. Syftet är att kraftigt reducera den administrativa bördan för företagen och underlätta kontakten med myndigheterna. Ett annat viktigt steg är att göra myndighetsuppgifter till organisationer för att företagaren ska kunna certifiera sig. På så sätt minskar antalet dubbla kontroller som görs av företagaren.
I sammanhanget är det viktigt att inte glömma bort att det är den upplevda regelbördan som är viktig, inte det statistik som går att ta fram. Därför kan bemötande och servicen som myndigheter erbjuder också spela en central roll. Men det handlar också om att man upplever att man blir rättvist behandlad även om det i vissa fall går en emot. Tyvärr känner allt fler företagare att transparensen och i dess förlängning rättssäkerheten minskar. Inte minst gäller detta för djuruppfödare. Det är mycket viktigt att myndigheterna i osäkra fall hellre friar än fäller, då myndigheten är så mycket mer resursstark än individen eller den lilla företagaren. Det måste finnas sätt att snabbt och enkelt stärka företagarens möjlighet till rättssäker bedömning av tvister med myndigheter.
Sverige ligger långt fram i arbetet med att förenkla för företagarna jämfört med de flesta andra länder, men mer kan göras. Idag tvingas svenska företagare varje år lämna in över 90 miljoner blanketter till minst 70 olika myndigheter. Detta förenklingsarbete måste fortsätta.
För att på allvar få på plats ett än mer systematiskt regelförenklingsarbete så vill Centerpartiet se en regelförenklingskommission som har till uppgift att identifiera krångliga regelverk och föreslå förändringar så att regelverken inte bidrar till byråkratisering, regelkrångel och onödiga kostnader. Dessutom ska den ha till uppgift att modernisera regelverk, exempelvis beteslagstiftningen.
Centerpartiet vill att produktionen av svensk mat ska öka. Vi har i Sverige bra tillgång till mark, tillgång till rent vatten och en fantastisk kunskap att kunna producera på ett hållbart sätt, både för människa, djur och natur. Men en ökad matproduktion betyder inte bara vinster för miljön. Det är också en möjlighet att skapa många nya jobb inte minst på den svenska landsbygden. Dessutom kommer det i spåren av en ökad matproduktion också att skapas många nya jobb i förädlingsleden.
Centerpartiet och Alliansens satsning på visionen om Sverige det nya matlandet var just för att kunna stärka hela livsmedelskedjan i allt från primärproduktion till konsumtion och export. Det är bara att beklaga att regeringen valt att lägga ner denna satsning som skulle kunnat vara en bra plattform för en svensk livsmedelsstrategi. Centerpartiet ser positivt på framtagandet av en nationell livsmedelsstrategi. Vi hade dock sett att denna tillsammans med visionen om Sverige det nya matlandet skulle kunna fokuserat än mer på hur vi stärker primärproduktionen av mat i Sverige.
Regeringen har valt en annan väg, och därför kommer vi att ha en mycket bredare livsmedelsstrategi. Men vikten av att ta fram konkreta mål och reformstrategier kvarstår. Utan visionen om Sverige det nya matlandet så är det än viktigare att en nationell livsmedelsstrategi både pekar ut riktningen för politiken och blir ett verktyg för att få på plats konkreta reformer.
Centerpartiet anser att livsmedelsstrategin måste fokusera på bättre villkor för att öka produktionen av mat i Sverige och på att stärka villkoren för svensk livsmedelsindustri. Andra viktiga delar av strategin bör vara förslag på hur böndernas kostnader kan fortsätta sänkas, regelkrånglet minska och krav på minst svenska djurskyddsregler i alla upphandlingar, det vill säga de krav som svenska bönder redan lever upp till i dag. Innehållet i livsmedelsstrategin kommer att behöva utvecklas i nära samarbete med näringen, som vet vilka behov som måste tillgodoses för att nå framgång med strategin.
En livsmedelsstrategi måste resultera i konkreta åtaganden från alla delar av branschen och politiken ifall strategin ska kunna leverera en ökad matproduktion i Sverige. Därför är det viktigt att strategin också tas fram i ett brett blocköverskridande arbete i riksdagen för att det ska bli en strategi som varar över mandatperioder.
Fiskepolitiken styrs i dag av den gemensamma fiskepolitiken i EU. Många vatten gränsar till många stater och gränsöverskridande samarbete är därför en förutsättning för att kunna ha en bra fiskeförvaltning. Viktiga reformer har gjorts på EU-nivå men Sverige måste fortsätta driva på för att de fiskekvoter som bestäms av EU ska vara långsiktigt hållbara och att EU varken i sina egna vatten eller i andra vatten i världen bidrar till utfiske och urholkande av ekosystemen.
I Sverige är det viktigt att vi ser till att verkställa redan beslutade reformer såsom utkastningsförbudet. Dessutom måste vi se till att utvecklingen av selektiva redskap fortsätter.
Fisk och skaldjur är, om fångat och producerat på ett långsiktigt hållbart sätt, ett miljö- och klimatvänlig alternativ. Det understryker behovet av en hållbar utveckling för både fisket och vattenbruket. Det är också viktigt att betona vattenbrukets positiva miljöeffekter.
Försök pågår både på västkusten och i Östersjön med att använda musselodling som miljöåtgärd genom att musslor tar upp fosfor och kväve när de filtrerar vattnet och tar upp växtplankton som sin föda. När musslorna sedan skördas erhålls ett nettoborttag av näringsämnen ur havsmiljön. Det är viktigt att det offentliga stöder dessa och liknande projekt, då dessa har stor potential både för framtida verksamheter och jobb och även för en bättre miljö.
Sverige med sin stora tillgång på vatten har bra förutsättningar för att öka och utveckla det hållbara vattenbruket och det småskaliga fisket. Ur ett sysselsättningsperspektiv är detta en stor potential för fler arbetstillfällen på den svenska landsbygden vad gäller både odling och produktion och även i förädlingssteget.
Sverige har över 200 mil kust och nästan 100 000 sjöar. Denna unika resurs ger goda förutsättningar för ett växande vattenbruk runt om i landet, även när det gäller insjöfiske. Här finns plats för många fler entreprenörer och företag som producerar bra mat och skapar sysselsättning, särskilt på landsbygden. Det gäller därför att ta vara på utvecklingsmöjligheterna. För närvarande har det svenska vattenbruket en förhållandevis liten omfattning, men potentialen för tillväxt är stor.
Vattenbruket kan fram till och med 2020 utvecklas till en viktig grön näring på olika håll i landet. Detta särskilt om branschen diversifieras och anpassas till de lokala förutsättningarna. Ökad förädling av produkterna bidrar dessutom till förbättrad lönsamhet och ökad sysselsättning.
Det finns allt mer vilt i Sverige i dag. Detta skapar både möjligheter och utmaningar. Möjligheter till mer jakt och naturupplevelser. Dessutom möjlighet att kunna sälja än mer klimatsmart viltkött till konsumenter, såväl privatpersoner som till det offentliga. Men det ställer också krav på viltförvaltningen.
Att vi har starka stammar av vilt i Sverige är givetvis i grunden bra, men allt för stora stammar skapar också problem, både för människor och för ekosystemet. Ett tydligt exempel är vildsvin som vuxit explosionsartat de senaste åren. Grunden för en välfungerande viltförvaltning är en välorganiserad och aktiv jägarkår. Politikens roll är att se till att det finns goda förutsättningar för jägarkåren att verka och bidra till en hållbar förvaltning. En viktig del i förvaltningen är arbetet med att motverka invasiva arters etablering. Ska vi lyckas med det arbetet är en engagerad jägarkår en förutsättning.
Att det finns ett brett förtroende för jakt- och viltpolitiken är en viktig förutsättning för att politiken också ska ge effekt i praktiken. Att politiken tar hänsyn till både miljö, natur och människa är nyckeln till att vi ska lyckas med en hållbar förvaltning. Ett viktigt steg i detta är att det finns ett stort förtroende för det offentliga och dess myndigheter.
Vem som står för kostnaden vid skyddsjakt är inte reglerat och skiljer sig därför mellan olika länsstyrelser. Dessutom skiljer det sig också mellan vilken typ av skyddsjakt det är och på vilka djur. Centerpartiet menar att det finns anledning att se över utifall detta eventuellt ska regleras eller ifall man kan sammanställa gemensam praxis för större förutsägbarhet. Denna översyn menar vi också måste problematisera kring huruvida staten ska ta ett större ansvar för kostnaden vid skyddsjakt på vissa djur eller på typer av skyddsjakt som sker till största del ur ett samhälls- och trygghetsperspektiv.
Under våren 2015 biföll riksdagen bland annat förslag från Alliansen om att skapa en jakt- och viltmyndighet och att vissa viktiga frågor i Jaktlagsutredningen ska utredas även om regeringen valt att lägga ner utredningen. Detta är reformer som är viktiga steg för att stärka förtroendet hos människor att dessa frågor är viktiga och prioriterade. Det handlar om att organisera den statliga förvaltningen på ett sätt som gör så att frågorna får det fokus som efterfrågas och det handlar om att samhället inte ska blunda för svåra men viktiga frågor som behöver lösas.
Det är viktigt för förtroendet för det offentliga att regeringen lyssnar på majoriteten i riksdagen och tar dessa tillkännagivanden på allvar. Vi förutsätter att regeringen så som med alla tillkännagivanden aktivt arbetar med att realisera dem och ger arbetet den prioritet som krävs.
Med en hållbar jakt- och viltvårdspolitik i grunden så finns det stora möjligheter att utveckla verksamheter kring jakten. Det handlar dels om upplevelser i olika former, dels om att utveckla viltkött som produkt. Viltkött är en klimatsmart produkt, och med rätt förutsättningar från politiken så finns det potential till många nya gröna jobb, inte minst på landsbygden.
Vi måste ha fler jobb på landsbygden och en hållbar utveckling i hela landet. Skogen och jobben i skogen spelar där en avgörande roll. En stor vinst med den svenska skogspolitiken har varit de övergripande principer som regelverket bygger på. Dels politikens dubbla och jämställda mål om miljö och produktion och att lagstiftningens utgångspunkt är frihet under ansvar.
Majoriteten av skogsägarna i Sverige är att beteckna som familjeskogsbrukare och för alla dessa så brukar man sin skog, inte sällan sedan flera generationer tillbaka. Än mer byråkrati skulle vara förödande för det engagemang och det naturvårdande arbete som alla dessa engagerade skogsägare bedriver varje dag. Dagens regelverk har en stabil grund och Centerpartiet slår vakt om denna.
Centerpartiet bidrog i alliansregeringen med att dra igång initiativet Skogsriket. En vision om hur vi än mer skulle kunna dra nytta av alla de värden som finns och kommer från den svenska skogen. Skogsriket har också bidragit till att dra igång regionala utvecklingsarbeten där bland annat regionala skogsrikesstrategier tagits fram. Detta lyckosamma arbete bör fortsätta.
Ett nationellt skogsprogram kan vara ett verktyg för att få en hållbar landsbygd med fler jobb och mer tillväxt i skogen. Programmet kan ta till vara på skogen och dess värdekedja som än tydligare skulle kunna bidra till utvecklingen mot ett hållbart samhälle och en biobaserad samhällsekonomi. Centerpartiet drev i regeringsställning på för att Sverige skulle utveckla ett nationellt skogsprogram som omfattar skogens ekonomiska, sociala och miljömässiga värden. En process som är tänkt att mynna ut i ett nationellt skogsprogram pågår för närvarande.
En långsiktig strategi ger mervärden av olika slag t.ex. bättre sektorsintegrering, bättre tydlighet och förankring i sektorn och därmed större kraft i genomförandet av skogs- och miljöpolitiken samt angränsande politikområden. Dessutom skulle man sannolikt uppnå ökad tydlighet och transparens i det internationella arbetet. Samverkan mellan alla olika intressen är en viktig förutsättning, och det är av stor vikt att nuvarande regering slutför det påbörjade arbetet. För att den process som nu pågår ska vara lyckosam så måste man undvika parallella processer under den dialogprocess som nu pågår.
Genom enklare regelverk och bättre service från myndigheterna kan företagarna fokusera på att driva företag. I regeringsställning tog Centerpartiet beslut om flera förenklingar för skogsföretagen och skogsägarna samt om att genomföra djupare analyser för eventuellt ytterligare förenklingar.
Förenklingarna har bland annat genomförts för att underlätta för försöksverksamhet och för åtgärder för att bevara och utveckla natur- och kulturmiljövärden och för att skapa en ökad flexibilitet och minskad administrativ börda för skogsbruket. Vi måste ha ambitiösa mål när det gäller förenkling för företag. Därför bör även den nya regeringen ta beslut om att titta vidare på fler förenklingsförslag. Exempel på sådana förslag är att korta den så kallade sexveckorsregeln, det vill säga den tid som en markägare måste vänta från det att en avverkningsanmälan har lämnats till Skogsstyrelsen tills dess det är tillåtet att påbörja avverkningen. Skogsstyrelsen bör ges i uppdrag att analysera och beskriva hur myndighetens arbete skulle behöva organiseras för att möjliggöra en kortare tid med bibehållen kvalitet när det gäller miljöhänsyn, produktion och dialog.
År 2010 startade Centerpartiet och Alliansen ett projekt som kallas för Komet. Projektet handlar om ett nytt sätt för att skydda skog. Projektet bygger på avsättningar på frivillig grund där det är markägaren som tar initiativet till avsättningen. Tanken är att fler naturvårdsavtal ska kunna tecknas och att än mer kunna involvera markägaren i skydd av värdefull mark. Denna tyd av projekt vill Centerpartiet se mer av. Projekt som bidrar till mer engagemang i skogen och att kunna uppfylla miljömålen om mer skyddad skog.
För Centerpartiet är skyddet av äganderätten helt central. Det är en viktig del för att människor ska kunna bo och verka på den svenska landsbygden, våga satsa och skapa fler jobb. Men det handlar också om tryggheten för den enskilda människan ifall en ekonomisk säkerhet som exempelvis ett skogsinnehav innebär helt plötsligt försvinner. Därför vill vi att ersättningar till markägare som får sin äganderätt inskränkt måste stärkas.
Det som driver det dåliga djurskyddet i EU är dålig lönsamhet som beror på konsumentens jakt på billigt kött. Kött måste få kosta. Priset är annars dåligt liv för djuren.
Många länder vill inte alls se detta. Därför måste alla goda krafter i Europaparlamentet och ministerrådet samarbeta för att stärka djurskyddet i hela unionen.
Det bör heller inte inom EU vara tillåtet att transportera levande djur längre än åtta timmar i sträck.
Mat som produceras i Sverige är styrd av hårda regler bland annat rörande djurhållning. Men fortfarande importerar vi stora mängder mat som det är svårt att veta hur den producerats och vilka kemikalier som använts i produktionen. Hållbar mat handlar om att maten ska vara fri från onödiga gifter och kemikalier och att djuren haft det bra och att ingen antibiotika har använts i onödan. Det ska vara lätt som konsument att veta vad maten innehåller och att den inte transporterats onödigt långt.
En grundprincip för Centerpartiet är att flytta makten så nära dem de berör som möjligt. Vi vill att makten över maten ska ligga hos konsumenten. Det bör vara en självklarhet att konsumenter ska ha kännedom om varifrån maten är producerad för att kunna göra medvetna val. Det ska vara enkelt att kunna se från vilket ursprungsland osten eller köttet kommer, eftersom djurskyddsregler eller vilken miljöhänsyn som tas inom produktionen skiljer sig åt från land till land. Centerpartiet vill ursprungsmärka all mat som har kött som huvudingrediens. Det innebär att korv och skinka, precis som kycklingsallad och lasagne ska vara ursprungsmärkt.
Centerpartiet vill ge konsumenten fler verktyg för att göra egna hållbara val i kyldiskarna. Alla mejeriprodukter bör vara ursprungsmärkta för att öka kännedomen om ursprunget för mjölken i osten eller varifrån yoghurten kommer. På så vis kan konsumenter själva fatta medvetna beslut baserade på om man tycker att det är viktigt att kon har gått på grönbete eller inte transporterats alltför långt.
Centerpartiet uppmuntrar svenska producenter att redan idag ursprungsmärka sina produkter på frivillig väg. Den svenska primärproduktionen är av sådan klass att det snarast borde ses som en kvalitetsstämpel och försäljningsargument att jobba med ursprungsmärkning.
Centerpartiet anser också att det behövs mer av frivilliga märkningar. Det kan handla om märkningar som beskriver produktionsmetod, arbetsmiljö eller andra viktiga faktorer som talar om huruvida maten är hållbart producerad eller ej.
I Sverige förbjöds antibiotika i tillväxtfrämjande syfte redan på 80-talet. 20 år senare följde EU efter. Sverige har lägst användning av antibiotika till djur i hela EU och nyckeln är ett högt djurskydd, restriktivitet i användningen av antibiotika och ett gott smittskydd. Men trots att för hög användning av antibiotika leder till att bakterier utvecklar resistens mot medicinen så är användningen fortfarande hög inom EU. I dag använder både Cypern och Italien 30 gånger mer antibiotika i sin djuruppfödning än Sverige. Tyskland använder 13 gånger mer antibiotika än Sverige. Andra länder säljer antibiotika receptfritt och i USA används antibiotika fortfarande främst i förebyggande syfte, innan djuren ens är sjuka.
Det ligger i allas intresse att minska användningen av antibiotika. Vi kan göra mycket i Sverige, men det mesta jobbet måste göras i EU och genom internationell samverkan. Centerpartiet vill se att en gemensam europeisk strategi skapas för en restriktiv antibiotikaanvändning med möjligheter till sanktioner mot enskilda länder att stärka kommissionens nuvarande handlingsplan mot antibiotikaresistens så att den ger än mer resultat ute i medlemsländerna.
Centerpartiet vill också se ett förbud mot att veterinärer i EU säljer antibiotika eftersom försäljningen driver på användningen. Antibiotika ska skrivas ut på recept, men inte säljas direkt av veterinärer. För att synliggöra användningen av antibiotika och därmed tydliggöra problemet, vilket ger incitament till att minska användningen, vill Centerpartiet se ett gemensamt EU-register för all antibiotikaanvändning.
Djur ska ha det bra, skyddas från lidande och så långt som möjligt kunna få utlopp för sina instinkter och kunna utföra sitt naturliga beteende. För Centerpartiet är det lika självklart som att bonden har goda villkor, att också djur som ger oss köttet, mjölken och äggen ska ha det bra och tas väl om hand.
Varje dag serveras ungefär tre miljoner måltider inom den offentliga sektorn. När vi från staten ställer höga krav på djurskydd och miljö är det inte rimligt att kommuner och landsting inte köper in mat med de höga kraven till våra skolor, sjukhus och äldreboenden. Det är idag möjligt att ställa bättre krav på bland annat miljö och djurskydd men det finns mer att göra. Centerpartiet vill därför att lagen om offentlig upphandling ska förändras så att det blir enklare att ställa krav på djuromsorg och miljöhänsyn vid upphandling.
Vi vill att 100 procent av all mat som upphandlas och serveras i den offentliga sektorn ska uppfylla högt ställda miljö- och djurskyddskrav och att 100 procent av allt kött som serveras i skolor och äldreboenden har djurskyddskrav som minst motsvarar de svenska.
Eskil Erlandsson (C) |
|
Kristina Yngwe (C) |
Rickard Nordin (C) |