Motion till riksdagen
2015/16:3009
av Daniel Bäckström och Solveig Zander (båda C)

Vikten av att bibehålla Inlandsinnovation


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation ska behållas och fortsatt verka i Norrlandslänen, Värmland och Dalarna, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det finns många riskkapitalbolag i Sverige – speciellt i och runt de större städerna.  Men i norra Sverige finns ganska få och därför bestämde sig staten för att vara en kompletterande aktör via det helägda riskkapitalbolaget Inlandsinnovation. Bolaget har under de tre år som det varit aktivt investerat i ett 40-tal olika företag inom vitt skilda branscher. Idag verkar Inlandsinnovation i Norrlandslänen samt Värmland och Dalarna. Bolaget är en affärsmässig och kapitalstark aktör med drygt 2 miljarder i botten, investerar normalt mellan 5 och 50 miljoner per företag och är i stort sett som vilket annat riskkapitalbolag som helst.

 

Före sommarsemestrarna 2015 presenterade regeringen och näringsminister Damberg en utredning som ger förslag på hur man kan effektivisera det sammantagna statliga riskkapitalet. Ett nationellt bolag – Fondinvest AB föreslås hantera allt kapital och ha ansvar för flera tematiskt inriktade fonder. Ett stort fokus bör, enligt utredningen, ligga på såddfinansiering, det vill säga finansiering i tidiga skeden och utgå från fond-i-fond-lösningar där det statliga kapitalet förmeras via privat finansiering.

 

Dessvärre föreslås att Inlandsinnovation ska upphöra och att pengarna ska övergå till det ovan nämnda Fondinvest. I utredningen finns heller inga indikationer på någon som helst geografisk inriktning och om detta blir verklighet innebär det att Norrlandslänen, Värmland och Dalarna går miste om det kapital som nu börjat göra avtryck i berörda län. Enligt en mätning som Tillväxtanalys gjorde 2013 visade det sig att 80 procent av allt riskkapital hamnar i de större städerna. En avsaknad av geografisk hänsyn ger inga goda förutsättningar för de nämnda länen och andra områden i Sverige som har brist på riskkapital och där bankerna stänger dörren.

 

Dessutom har Inlandsinnovation byggt upp nätverk och kontakter med både banker och företag i verksamhetsområdet – kunskap som, i och med en eventuell omdaning av riskkapitalet, riskerar att gå förlorad.

Det är inte acceptabelt att ett av de mest sårbara områdena i landet gällande riskkapital ska avvara investeringskapital till förmån för de större städerna. Om regeringen menar allvar med att hela landet ska växa borde Inlandsinnovation behållas.

 

Detta bör ges regeringen till känna.

 

Daniel Bäckström (C)

Solveig Zander (C)