Med ett hållbart energisystem i sikte är en högst rimlig nationell vision att Sverige inom en generation ska vara ett samhälle som till 100 procent förses med förnybar energi fritt från kärnkraft och uranbrytning. Genom alliansregeringens långsiktigt hållbara energiöverenskommelse har ett ökat ägaransvar för ägare av kärnkraftverk införts och det utgår inte längre några subventioner till den svenska kärnkraften. Detta innebär att kärnkraft som inslag i den svenska energibalansen i långt högre utsträckning än tidigare står för sina kostnader.
Tydliga stimulanser för att bygga ut mer förnybar energi och tydliga begränsningar för kärnkraften ger långsiktiga och förutsägbara spelregler för energimarknaden. Investeringsviljan och energiomställningen till ett hållbart Sverige vinner på tydliga och långsiktiga spelregler.
Nya fossila bränsletillgångar som till exempel skiffergas som exploateras kraftigt runt
om i världen riskerar däremot att försena omställningen till förnybar energi. Billig gas
som ersätter kol i en del av världen kan lokalt bidra till minskade utsläpp, men i ett
större globalt perspektiv bidrar detta till att kortsiktigt sett billig kol finner nya
marknader och konkurrerar med andra, förnybara, kraftslag. Europa och vår omvärld
riskerar därmed att bindas fast i en fossilberoende infrastruktur som fortsätter att ge
klimatpåverkan i decennier framöver.
Miljöpåverkan och metangasutsläpp vid gas- och oljeutvinning ur skiffer är en ytterligare osäkerhetsfaktor i den globala pågående energiomställningen. Det enda rimliga förhållningssättet är att all utvinning av fossil energi fullt ut står för sina fulla miljökostnader.
Metoden att utvinna gas och olja ur skiffer, genom så kallad fracking, är utöver
ovanstående negativa effekter i arbetet med att ställa om till ett fossiloberoende samhälle, förenad med påtagliga och idag oöversiktliga miljörisker. Med hänvisning till
försiktighetsprincipen bör Sverige därför införa ett totalt förbud mot gas- och oljeutvinning ur skiffer.
Anders Åkesson (C) |
Per-Ingvar Johnsson (C) |