Svensk travsport håller absolut världsklass och Sverige räknas tillsammans med USA och Frankrike, som världens främsta travnation. Travet är en av Sveriges största publiksporter som är fördelat på 33 tävlingsbanor med drygt 1,2 miljoner besökare på knappt 900 tävlingsarrangemang per år. Travsporten är också en stor del av hästnäringen med omkring 18 000 travhästar i träning. Knappt 90 procent av de lopp som körs varje år är för varmblod.
I Sverige föds det upp varm- och kallblodstravare av världsklass. En inhemsk uppfödning är grunden för en framgångsrik travsport. Varmblod föds till största delen upp på större stuterier i södra Sverige medan kallblod föds upp på mindre gårdar i mellersta och norra Sverige. Om hästunderlaget minskar leder det till färre lopp att spela på och minskad omsättning och på sikt kan det innebära färre travbanor i hela landet. Möjligheten att kunna spela på travlopp är grunden till att säkra finansieringen och därför är det även viktigt med styrning och politiska beslut som ger goda förutsättningar att utveckla avelsarbetet och uppfödningen av travhästar i Sverige.
ATG, Aktiebolaget Trav & Galopp, är en av dagens reglerade aktörer med tillstånd att bedriva spel, men genererar även medel till den svenska hästnäringen då bolagets hela överskott återförs till trav- och galoppsporten och den svenska hästnäringen som sysselsätter 30 000 människor. Hästnäringen har vuxit och utvecklats genom åren tack vare finansieringen genom ATG, och hästen är i dagsläget en av jordbrukets och landsbygdens viktigaste djurslag.
Spelmarknaden i Sverige har förändrats avsevärt de senaste åren, vilket inneburit stora och accelererande negativa konsekvenser för de statligt kontrollerade spelbolagen Svenska Spel och ATG. Enligt statistik från Lotteriinspektionen har de oreglerade spelbolagen utan tillstånd i Sverige idag över 21 procent av spelmarknaden. Ser man enbart till onlinemarknaden, där de oreglerade spelbolagen agerar, ökade deras andel mellan åren 2013 och 2014 från 43 till 57 procent. Den skenande utvecklingen beror bland annat på de stora konkurrensfördelar som de oreglerade spelbolagen har i Sverige. Det gäller skatt, priset på spel, marknadsföring och spelansvar. ATG betalar till exempel cirka 70 gånger högre skatt än spelbolag på Malta. Staten har tappat kontrollen över spelmarknaden och det måste till lösningar som gör att konkurrens sker på lika villkor.
Det finns en bred majoritet i riksdagen för att införa en licensmarknad och den 24 september 2015 offentliggjorde regeringen utredningsdirektiven med syfte att kunna införa ett licenssystem under mitten av 2018. Detta betyder minst ytterligare tre år med den gamla regleringen, vilket medför att ytterligare marknadsandelar flyttas till de oreglerade spelaktörerna utanför svensk kontroll avseende skatteintäkter, spelansvar, marknadsföringsregler och konsumentskydd. Det får även stora negativa konsekvenser för de allmännyttiga ändamål som finansieras genom Svenska Spel och ATG.
Särskilt utsatt är ATG vars hela överskott går till hästsporten och helt eller delvis finansierar en näring med 30 000 helårsarbeten.
Med anledning av ovanstående bör regeringen undersöka förutsättningarna att införa övergångsregler som stärker Svenska Spels och ATG:s konkurrensförmåga gentemot de i Sverige icke reglerade bolagen fram till dess ett licenssystem införs som skapar ansvar och konkurrens på lika villkor.
Daniel Bäckström (C) |
Per Åsling (C) |