I slutet av förra året valde den rödgröna regeringen att lägga en utredning om Arbetsförmedlingen på is och entlediga utredaren Agneta Dreber. Detta trots att utredningen redan hunnit arbeta i flera månader. Att lägga ner utredningen kritiserades av bland annat Svenskt Näringsliv, som ansåg att det är allvarligt att ”en viktig utredning som var i full gång står helt stilla”.
Bakgrunden till att utredningen skrotades, menar jag, var att den bland annat hade i uppdrag att ta fram förslag på hur Arbetsförmedlingen kan konkurrensutsättas.
Arbetsförmedlingen har kritiserats för brister i organisationen och ineffektivt jobbförmedlande. Bara 6 procent av småföretagen litar på Arbetsförmedlingen när de söker personal. Alliansen tillsatte utredningen med önskemål att förändra Arbetsförmedlingen på flera punkter:
Just matchningen av lediga jobb mot rätt kompetens har varit ett problem i Sverige. Varje år är det tiotusentals jobb som inte blir tillsatta för att man inte hittar rätt person. Mot bakgrund av detta är det motiverat att återuppta utredningen för översyn av Arbetsförmedlingen. Vilken roll ska Arbetsförmedlingen ha? Ska Arbetsförmedlingen finnas kvar eller finns det bättre och effektivare sätt att matcha arbetslösa mot lediga jobb i samhället?
Roland Utbult (KD) |
|