Motion till riksdagen
2015/16:2947
av Lotta Olsson och Jan R Andersson (båda M)

Legitimationsgaranti


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en påbörjad legitimeringsprocess av legitimerade yrkesgrupper med arbetsrätt i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Många av dem som bosätter sig i Sverige pga. att man flytt från annat land eller att man av annan anledning valt att bosätta sig här, har långa utbildningar och många har legitimation inom olika yrken. De har också studievana i och klarar ofta av att både lära sig svenska och att läsa in kurser för att få svensk behörighet och legitimation.

Hindret för dem att få ut sin svenska legitimation och därmed kunna börja sin svenska yrkeskarriär är ofta att det är långa väntetider, det finns uppgifter om väntetider på upp emot ett och ett halvt år hos Socialstyrelsen att få ut sin svenska legitimation.

 

Detta får samhällsekonomiska konsekvenser, många blir borta länge från yrkeslivet och många kommer efter med den nya kunskap man behöver ta till sig i sin profession.

Därför behöver en tidsgräns sättas kring när Socialstyrelsen måste ha påbörjat den process där en enskild ska få en svensk legitimation inom ett yrke där denne har en motsvarande legitimation i ett annat land.

 

Lotta Olsson (M)

Jan R Andersson (M)