Motion till riksdagen
2015/16:2943
av Paula Bieler (SD)

Avveckling av statsbidrag för organisationer bildade på etnisk grund


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avveckla statsbidraget till organisationer bildade på etnisk grund och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fram till dess att statsbidraget till organisationer bildade på etnisk grund har avvecklats endast bevilja bidrag åt verksamhet som syftar till att skapa vägar in i majoritetssamhället, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Bland Sveriges olika så kallade integrationsåtgärder hittas statsbidraget till organisationer bildade på etnisk grund. Bidraget administreras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. 

I budgeten för år 2015 avsattes knappt 19 miljoner kronor till detta ändamål. I 4 § förordningen (2008:63) stadgas det att bidraget endast får beviljas organisationer som ”till övervägande del har medlemmar med utländsk bakgrund”. Detta krav ger i sig två starka skäl som talar för att det aktuella bidraget bör avskaffas:

  1. Det borde inte vara förenligt med principerna om likabehandling och antidiskriminering att fördela skattemedel på basis av medlemmarnas etniska ursprung. Såsom den nuvarande förordningen är utformad innebär det i praktiken att staten bestraffar föreningar där en majoritet av medlemmarna har svensk bakgrund. Något liknande bidrag med en omvänd ordning existerar inte och hade sannolikt också framstått som otänkbart för de flesta. Bidragets nuvarande utformning innebär alltså i realiteten en diskriminering av infödda svenskar.
  2. När etnisk härkomst blir avgörande för möjligheten till stöd skapas incitament till aktiv uppdelning i infödda kontra invandrade svenskar. En sådan uppdelning leder ovillkorligen till splittring och ökad segregation och bör under inga omständigheter sponsras av staten.

 

Mot bakgrund av detta är det min mening att statsbidraget till organisationer bildade på etnisk grund bör avvecklas. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna inför arbetet med framtida budgetförslag.

Vidare gäller att i den reglerande förordningen, 1 § andra stycket, slås fast att bidragets syfte är att ”stärka organisationernas egna initiativ och verksamheter som rör kultur, språk, identitet och delaktighet i samhället”. Det finns dock inga ytterligare direktiv som tydliggör på vilket sätt verksamheterna ska beröra dessa områden. Historiskt finns däremot exempel på att bidraget främst gått till organisationer som verkat utifrån en mångkulturalistisk idé där fokus legat på att bevara och stärka olika invandrargruppers ursprungliga kultur, språk och identitet. Delaktigheten i samhället har byggt på att kräva utrymme för dessa härkomstbaserade grupperingar snarare än att skapa vägar in i majoritetssamhället.

Det finns gott om tunga belägg både i historien, inom den internationella forskningen och i den svenska samtiden för att mångkulturella och identitetsmässigt splittrade samhällen generellt fungerar sämre än samhällen där befolkningen delar en gemensam identitet, ett gemensamt språk och en gemensam kultur. Det aktuella statsbidragets stöd till verksamhet som syftar till att stärka olika invandrargruppers ursprungliga identitet, språk och kultur i Sverige riskerar således att få en direkt negativ inverkan på samhällsutvecklingen.

Det är därför min mening att bidraget fram till dess avveckling endast ska beviljas sådana organisationer vars verksamhet uppfyller formuleringen om kultur, språk, identitet och delaktighet i samhället på så sätt att kunskap om och introduktion i det svenska majoritetssamhället förmedlas. Samhällets gemensamma resurser bör användas till att överbrygga klyftor, inte förstärka dem. Detta bör ges regeringen tillkänna.

 

Paula Bieler (SD)