Det är olyckligt och kostsamt att momssatserna inom turistnäringen skiljer sig åt. Tidigare rättade den föregående alliansregeringen därför till den problematik som fanns med avvikande moms för skidanläggningar gentemot annan turistverksamhet. Men fortfarande består skillnaderna mellan gästhamnar och campingplatser, trots att de erbjuder i princip samma service. En gästhamn är en kommersiell boendeanläggning och det finns därmed inga skäl för att den inte skulle jämställas med annat kommersiellt boende – som idag är belagt med 12 procents moms. För samma service betalar husbilar som ställer upp vid gästhamnar exempelvis 12 procent i moms, medan båten som lägger till vid kaj betalar 25 procent. Detta är inte rimligt.
En harmonisering av gästhamnsmomsen skulle innebära knappt 39 miljoner kronor i minskade skatteintäkter, enligt uträkningar baserade på 1 487 000 betalade båtnätter à 200 kronor natten där varje procent moms innebär 2,97 miljoner kronor och en sänkning med 13 procent blir således 38,6 miljoner kronor.
Kalmar län står för omkring sex procent av Sveriges gästnätter i gästhamnar, och många i näringen ser en växande potential från framförallt utländska besökare. Men då krävs också investeringar. I exempelvis Västerviks kommun omsätter båtturismen mer än 43 miljoner kronor samlat på åtta gästhamnar. Med naturhamnar inräknat har den lilla kommunen årligen drygt 188 000 gästnätter. Båtgästerna bidrar till handel och landturism men också till en levande skärgård. Branschens bedömning är att antalet gästnätter och lönsamheten kan öka väsentligt.
För att undvika att otydliga och snäva regler uppmuntrar till fusk, underlätta för utövarna, öka lönsamheten samt likställa momssatsen för allt kommersiellt boende bör regeringen överväga att se över möjligheten att sänka momsen på gästhamnsbesök till 12 procent.
Jan R Andersson (M) |
|