Motion till riksdagen
2015/16:2936
av Jan R Andersson (M)

Effektskatten


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om effektskatten på kärnkraft och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Kärnkraften tillhör de energikällor som har allra minst påverkan på klimatet och i förhållande till den mängd energi den kan producera så släpper man ut en mycket liten mängd klimatpåverkande utsläpp. Såväl ledande energiforskare som FN:s klimatpanel är överens om att kärnkraften spelar en nyckelroll i att ställa om till ett långsiktigt hållbart energisystem där man minskar beroendet av kol och olja.

 

Trots detta så vill den rödgröna regeringen prisa ut svensk kärnkraft genom att höja den för vårt land unika effektskatt som läggs på kärnkraftsenergi. Detta har redan fått effekt när investeringar i ny kärnkraft avbryts och skjuts på framtiden och de ledande energibolagen börjar att i förtid avveckla befintliga reaktorer.

 

Skatter på energi och industriproduktion bör vara tydliga och tjäna ett uppenbart syfte. Exempel på en sådan skatt är koldioxidskatten där det finns en direkt koppling till mängden skadliga partiklar som släpps ut. Någon sådan koppling finns inte när det gäller effektskatten utan den baseras enbart på den mängd energi som en reaktor kan producera. En effektiv, mer miljövänlig, reaktor beskattas då hårdare än en ineffektiv. Den är en skatt som motverkar en modernisering av svensk kärnkraft.

 

Effektskatten är som omnämnts unik för Sverige. Den leder till obalanser på energimarknaden, den har ingen koppling till några faktiska utsläpp och den riskerar att förhindra den förnyelse av svensk kärnkraftsproduktion som är nödvändig för att klara framtidens energibehov. Regeringen bör därför överväga en översyn av effektskatten i syfte att långsiktigt avskaffa densamma.

 

Jan R Andersson (M)