Motion till riksdagen
2015/16:2931
av Lotta Olsson och Pia Hallström (båda M)

Fritt vårdval vid logopedkonsultation


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om fritt vårdval vid logopedkonsultation och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Dyslexi är en funktionsnedsättning som inte har något med intelligens att göra. Man räknar med att mellan fyra och åtta procent av befolkningen har en dyslexi. Trots att detta är så vanligt är det inte självklart att man får sin dyslexi verifierad av en logoped eller speciallärare och väntetiderna till logoped varierar i landet från någon vecka till orter där man får vänta på sin konsultation hos logoped i ett och ett halvt år. Speciallärare kan utföra en utredning om dysleximisstanke finns, men också här saknas på många skolor tillräckligt med resurser.

 

Detta får för det enskilda barnet stora konsekvenser. Utan att ha sin dyslexi verifierad får man inte tillgång till de hjälpmedel som finns och som kan göra så stor skillnad. Att inte knäcka läskoden och att inte kunna ta till sig undervisningen kan också leda till att skolarbetet blir trist och att man tappar självförtroende.

 

Barn och ungdomar med dyslexi har samma rätt som andra att lyckas med sina kunskapsmål i skolan, därför måste alla få rätt att träffa en logoped snabbt.

 

Lotta Olsson (M)

Pia Hallström (M)