Motion till riksdagen
2015/16:2908
av Magnus Oscarsson (KD)

Erkännande av morden i Irak och Syrien som folkmord


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att erkänna Islamiska statens systematiska mord som pågår i Irak och Syrien som folkmord och tillkännager detta för regeringen.

 

Motivering

 

Regeringen har vägrat att erkänna Islamiska statens (IS) systematiska mord i Irak och Syrien för folkmord. FN:s konvention om förebyggande och bestraffning av brottet folkmord antogs av FN:s generalförsamling 1948 och trädde i kraft 1951. Folkmordskonventionens artikel 2 definierar folkmord som envar av följande gärningar förövad i avsikt att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös grupp såsom sådan, nämligen, a) att döda medlemmar av gruppen; b) att tillfoga medlemmar av gruppen svår kroppslig eller själslig skada; c) att uppsåtligen påtvinga gruppen levnadsvillkor, som är avsedda att medföra dess fysiska undergång helt eller delvis; d) att genomföra åtgärder, som är avsedda att förhindra födelser inom gruppen; e) att med våld överföra barn från gruppen till annan grupp.

 

Det är alltså avsikten att helt eller delvis förinta en folkgrupp som är avgörande för om handlingar faller inom ramen för folkmordskonventionen. IS ambition är att vissa etniska och religiösa grupper inte ska finnas i det kalifat som de vill upprätta. Dit hör bland andra syrianer, assyrier, kaldéer och yazidier. Det råder alltså ingen tvekan om, menar jag, att det som pågår i Irak och Syrien är ett folkmord i folkmordskonventionens mening. Däremot har Sveriges regering hittills inte velat använda ordet folkmord i beskrivningen av IS framfart.

För de närmast drabbade folkgrupperna är det av stor betydelse att det pågående folkmordet erkänns, inte minst mot bakgrund av att folkmordet delvis drabbar samma kristna minoriteter som utsattes för det osmanska rikets folkmord 1915, vilket länge förnekats eller sopats under mattan. Det är viktigt att vi kallar saker vid dess rätta namn. Att säga att folkmordet är ett folkmord är viktigt för att vi ska få rätt bild av situationens allvar. Det har också betydelse för den politiska viljan att genomföra åtgärder till skydd för de drabbade befolkningarna. Det handlar också om att – utifrån den kunskap som finns om tidigare folkmord – få en förståelse för de mekanismer som verkar i denna situation för att därigenom kunna vidta de bäst avvägda åtgärderna.

 

Magnus Oscarsson (KD)