Motion till riksdagen
2015/16:2903
av Linus Bylund m.fl. (SD)

Sörjandestöd


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa ett sörjandestöd för föräldrar som mister sitt eller sina barn, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Varje år dör ungefär 900 barn i Sverige. Cirka hälften av dessa dör i samband med födseln. I de fall detta händer kan modern då ta ut 30 dagar av föräldraförsäkringen. Om ett barn däremot dör senare i livet kan föräldrarna ta ut 10 dagar vardera med tillfällig föräldrapenning. Dessa kan också kombineras, dvs. att modern kan ta ut 30 dagar om barnet dör vid födseln och pappan 10 dagar i tillfällig föräldrapenning. Om dödsfallet leder till att föräldrarna får nedsatt arbetsförmåga, finns möjligheten till sjukpenning.
 

Vi anser dock inte att man i sin värsta av alla sorger ska behöva gå igenom en utdragen process med Försäkringskassan för att kunna stanna hemma som sjukskriven. Ingen som inte själv har varit med om en så tragisk händelse kan möjligen veta hur det känns att förlora ett barn. Därför vill vi inrätta vad vi kallar för sörjandestöd. Detta innebär att varje förälder erhåller en lagstadgad rätt att vid händelse av att sitt/sina barn i åldern upp till och med 17 år avlider, får vara hemma i en månad med SGI-penning (22 dagar). Detta skulle inte påverka nuvarande system, utan erhållas efter nuvarande möjligheter till tillfällig föräldrapenning. Enligt RUT skulle förslaget uppskattningsvis årligen kosta staten 23,9 miljoner kronor.
 

Det är för oss som ett familjevänligt parti en självklarhet att en sådan möjlighet borde finnas och vi hoppas att förslagets ringa kostnad får de övriga partierna att ställa sig bakom motionen. Detta vill vi att riksdagen tillkännager för regeringen.

 

Linus Bylund (SD)

 

Markus Wiechel (SD)

Jennie Åfeldt (SD)

David Lång (SD)

Per Ramhorn (SD)

Hanna Wigh (SD)