Motion till riksdagen
2015/16:2893
av Mattias Bäckström Johansson m.fl. (SD)

Vattenfall AB


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av uppdraget för statligt ägda Vattenfall AB och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Vattenfall AB inte ska åläggas några restriktioner för att planera, förbereda eller bygga ny kärnkraft och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om Vattenfall AB:s uppköp av mikroproducerad el och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vattenfalls uppdrag

Sverigedemokraterna anser att Vattenfalls strategi gällande förnybar energi bör ses över och anpassas efter rådande förhållande på den svenska och europeiska energimarknaden. Relativt låga energipriser samt lågt värde på utsläppsrätter i kombination med enormt investeringsbehov i infrastruktur bland annat till följd av vindkraft, kommer att resultera i långsiktigt ökade kostnader och ekonomisk osäkerhet gällande lönsamhet, vilket lär medföra kostnader för staten och dessutom innebära negativ inverkan på svensk industris konkurrenskraft. Vi poängterar rimlig lönsamhet genom sund ekonomisk konkurrens mellan energislagen utan subventioner som snedvrider marknaden.

 

Sverigedemokraterna förordar emellertid ett system för elproduktion i Sverige som i möjligaste mån är oberoende av fossil energi. Elmarknaderna i norra Europa är delvis integrerade, vilket är naturligt, men Sverige bör undvika att göra sig långsiktigt beroende av importerad el. Vi vill bland annat därför varna för en övertro på väderberoende energislag, som vindkraft och solceller, eftersom dessa måste kombineras med baskraft av något slag. Förutom att vi menar att Vattenfalls strategi gällande förnybar energi bör ses över bör man även flytta fokus ifrån expansion i utlandet till att värna den svenska elförsörjningen ur ett långsiktigt perspektiv.

 

Inget tankeförbud om kärnkraft för Vattenfall AB

Vattenfall AB lämnade i juni 2012 in en ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten om att få ersätta befintliga reaktorer med nya. Detta skulle utgöra ett led i arbetet med att analysera förutsättningarna inför en eventuell investering i nya reaktorer. På så vis har Strålsäkerhetsmyndigheten anbragts att påbörja ett arbete med att ta fram nya föreskrifter för kraven på en ny reaktor.

Den nytillträdda regeringen har, trots att detta bara är en process i undersökningsstadiet, gett uttryck för att vilja ålägga Vattenfall AB med ett stopp för att ens undersöka förutsättningarna.

I regeringens budgetproposition för 2015 står följande att läsa:

 

”Regeringen avser ta ett helhetsgrepp om det statliga bolaget Vattenfall och av styrningen av bolaget i syfte att göra det ledande i omställningen av energisystemet mot en högre andel förnybar energi. Vattenfalls planer på att förbereda för byggandet av ny kärnkraft avbryts.”

 

Från Sverigedemokraterna ser vi detta som djupt problematiskt och anser att man kan dra paralleller till det så kallade tankeförbudet som infördes av en tidigare socialdemokratisk regering 1987 som innebar att ”Ingen får utarbeta konstruktionsritningar, beräkna kostnader, beställa utrustning eller vidta andra sådana förberedande åtgärder i syfte att inom landet uppföra en kärnkraftsreaktor.”

 

Från Sverigedemokraterna anser vi därför att riksdagen ska tillkännage för regeringen att Vattenfall AB inte ska åläggas några restriktioner att ansöka, undersöka eller förbereda för uppförande av ny kärnkraft.

 

Vattenfall och mikroproduktion av el

Vattenfall har sedan tidigare köpt in överskottsel från mikroproduktion till oblyga överpriser där man betalat 1 krona per kWh över spotpriset. Spotpriset har under denna tid legat kraftigt under 1 krona per kWh varpå Vattenfall alltså erbjudit ett överpris med flera hundra procent. Detta resulterar i sin tur i en lägre vinst för bolaget och således lägre utdelningar för ägaren staten.

Detta har man från bolagets sida motiverat med att det vid tidpunkten rådde oklarheter om utformningen av ett skattereduktionssystem för mikroproducerad el och en osäkerhet om när ett sådant system kan komma på plats. Sverigedemokraterna har, oavsett skattereduktionssystem eller ej, väldigt svårt att se varför en liten grupp kunder som uppenbart är tillräckligt resursstarka för att investera i egna produktionsanläggningar, och som exempelvis har rätt boendeförhållanden, ska subventioneras av Vattenfalls övriga kunder och varför dessa kunder på bekostnad av övriga kunder ska ersättas med kraftiga överpriser för något som utgör en hobbyverksamhet.

Bolaget har justerat ned ersättningen och betalar idag ett pris om 40 öre per kWh över spotpriset under första året, vilket i sammanhanget är betydligt mer modest. Men vilket inte ändrar vår uppfattning om att bolaget företrädesvis ska bedriva energiverksamhet på en affärsmässig grund. Därför vill vi att riksdagen tillkännager för regeringen att ägardirektiven för Vattenfall ska justeras för att förhindra denna typ av kapitalförstöring.

 

Mattias Bäckström Johansson (SD)

 

Josef Fransson (SD)

Johan Nissinen (SD)

Fredrik Eriksson (SD)