SJ AB har beslutat att dra in stora delar av nattågen till Jämtland. Fortsättningsvis kommer en turistanpassad nattågstrafik finnas i 90 dagar. Detta plötsliga besked kommer att få stora konsekvenser för länets invånare, för besöksnäringen och för tillväxten i Jämtland men även för miljön då allt fler kommer att tvingas att välja flyget.
Som orsak till sitt nedläggningsbeslut anger SJ att det är för få resande. De påstår att under ”normalsäsong” åker 40 personer i snitt nattåg till Jämtland. Men samtidigt vittnar åtskilliga länsbor och turister att det är omöjligt att göra nattågsbokningar. Man får oftast beskedet att tåget är fullbelagt.
Av miljöskäl är en utvecklad tågtrafik av stor betydelse och många arbetspendlare, privatpersoner och gäster föredrar tåg före bil och flyg. Många företag och organisationer har klimatmål och begränsar därför sina utsläpp. För dessa blir nu Jämtland svårare att nå.
Regeringen kan låta privata entreprenörer ta över tågtrafiken på de sträckor som är olönsamma, men på de sträckor där lönsamheten är god står statens eget bolag, SJ, fortfarande för trafiken. Exempelvis kan nämnas att nattågstrafiken till norra Norrland är upphandlad, vilket innebär att det finns ett statligt stöd till den trafiken. Det här skapar skevheter i systemet.
Trots att vissa av våra tåglinjer i landet är olönsamma är en väl utbyggd infrastruktur en viktig förutsättning för att skapa möjlighet för tillväxt i hela landet. I stället för att staten, som i dag, genom Rikstrafiken, styr resurser till de olönsamma sträckorna borde all tågtrafik konkurrensutsättas för att på detta sätt skapa en större flexibilitet.
En entreprenör skulle exempelvis då kunna trafikera en olönsam linje, med stöd från staten, och samtidigt trafikera en lönsam linje. På så sätt skulle vi få en ökad konkurrens inom tågtrafiken i hela landet och samtidigt kunna ställa högre krav på de entreprenörer som kommer att trafikera de olönsamma sträckorna, något som exempelvis hade varit bra sett från Norrbottenssynpunkt där korta avtalstider och ”billiga” upphandlingar tidigare har lett till låg kvalitet och bristande kontinuitet.
Tidigare år har diskussionen med SJ gällt nattågen väster om Östersund men nu gäller det plötsligt hela Jämtland. Det är ett oacceptabelt beslut av SJ. En viktig faktor som inte får glömmas bort är att SJ självt tagit på sig ansvaret att köra nattåg till Jämtland.
Frågan om upphandling var aktuell för ett antal år sedan men SJ meddelade då att de skulle köra nattåg till Jämtland på kommersiell grund. Det är inte möjligt för ansvariga politiker på riksnivå att besluta vilka tåg SJ ska köra. Däremot kan regeringen tillföra mer resurser till den pott hos Trafikverket som betalar stöd till upphandlad trafik och på så sätt underlätta för fortsatt nattåg!
Bengt Eliasson (FP) |
|