Omkring 90 procent av Sveriges totala utrikeshandel med varor transporteras någon gång under transportkedjan med fartyg. Sjöfarten är därmed absolut nödvändig för vår handel med omvärlden, och följaktligen för Sveriges välstånd och välfärd.
Sjöfartsnäringen verkar på en global marknad, vilket naturligtvis påverkar förutsättningarna för branschens aktörer. Det är av största vikt att svenska rederier i internationell trafik har konkurrensvillkor som är likvärdiga med villkoren för rederier i jämförbara länder i Europa. En betydande skillnad mellan Sverige och andra sjöfartsländer är dock att Sverige inte har infört ett så kallat tonnageskattesystem.
I budgetpropositionen för 2016 skriver regeringen att den under innevarande riksmöte kommer att presentera ett förslag för riksdagen om att ett system med tonnageskatt införs i Sverige. Äntligen, är vi många som utropar. Det är av största vikt att svenska rederier till slut får möjlighet att konkurrera på lika villkor som de från andra länder.
När sedan tonnageskattesystemet införs är det av största vikt att den nya lagstiftningen och dess effekter bevakas och kontinuerligt utvärderas. Vi får inte luta oss till ro bara för att systemet väl har införts, utan vi måste försäkra oss om att det också fungerar på det sätt som det är tänkt. Betydelsen av detta bör riksdagen betona för regeringen.
Aron Modig (KD) |
|