Motion till riksdagen
2015/16:2863
av Aron Modig (KD)

Förändring av trängselskattesystemet på östra Hisingen i Göteborg


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förändra trängselskattesystemet på östra Hisingen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Västsvenska paketet är en samverkanslösning på stora trafikproblem i Västsverige och Göteborg. Inom ramen för paketet har trängselskatt utretts och sedan den 1 januari 2013 tagits ut i Göteborg med stöd av lagen (2004:626) om trängselskatt.

Kort inpå införandet av trängselskatten uppstod uppenbara problem med zonens omfattning på östra Hisingen. Med anledning av det tillsattes en särskild utredning i syfte att se på möjligheter att genom fysiska eller administrativa förändringar av trängselskatten mildra de negativa bieffekterna av den valda utformningen för boende i stadsdelen Backa. Efter en lokal beslutsprocess hemställde avtalsparterna till regeringen om vissa ändringar i lagtexten och rekommenderade ett undantag där bilar hemmahörande i Backa slapp betalskyldighet vid passage av fem av betalstationerna (vilket kallades för alternativ H).

Finansdepartementet har varit tydligt med att ett undantag från trängselskatt bör införas i Backaområdet, trots avstyrkande från Skatteverket och Transportstyrelsen, men förespråkar en något modifierad modell jämfört med alternativ H. Det alternativ Finansdepartementet förespråkar gör gällande att endast genomfartstrafik genom Backa ska betala trängselskatt genom att så kallade kontrollstationer uppförs. Den som före eller efter passagen av en betalstation även passerat eller passerar en kontrollstation ska betala trängselskatt. Om man däremot bara passerar antingen betal- eller kontrollstationen utgår ingen trängselskatt.

Kristdemokraterna har lokalt i Göteborg drivit uppfattningen att trängselskattesystemet på östra Hisingen definitivt behöver förändras. I sin nuvarande utformning bidrar systemet till en mängd oönskade effekter. Men förändringar av systemet, oavsett var de görs, behöver vara enkla, tydliga, långsiktiga och applicerbara på hela systemet.

De förslag om undantag som idag är aktuella stämmer dock inte överens med dessa principer. De föreslagna åtgärderna är varken enkla eller tydliga, helt enkelt för att de medför nya gränsdragningsproblem. Kristdemokraterna förordar istället en fysisk ändring av betalzonen så att gränsen dras närmare älvsnittet. En sådan förändring vore långsiktig, medan de nu aktuella undantagen i realiteten kan förändras eller helt tas bort relativt snabbt.

 

Aron Modig (KD)