Motion till riksdagen
2015/16:2860
av Aron Modig (KD)

Sverigeförhandlingen och infrastrukturbehov i Göteborgsområdet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inom Sverigeförhandlingen främja väg och järnväg i Göteborgsområdet samt snabbtåg på sträckorna Göteborg–Oslo och Göteborg–Malmö–Köpenhamn och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I juli 2014 presenterade den dåvarande alliansregeringen Sverigebygget, en historisk satsning och samordning för att bygga omfattande ny infrastruktur, kollektivtrafik och många nya bostäder i hela landet. En del i detta var byggandet av nya stambanor för höghastighetståg som skulle binda ihop landets tre största städer.

Sverigebygget har nu övergått i Sverigeförhandlingen, men syftet är detsamma: att ta fram förslag till finansiering, en utbyggnadsstrategi och hitta lösningar för spår och stationer där höghastighetstågen ska gå in i städerna. Liksom att öka kollektivtrafiken, förbättra tillgängligheten och öka bostadsbyggandet i Stockholm, Göteborg och Malmö. Tanken är att infrastruktursatsningar runtom i landet ska möjliggöra byggandet av runt 100 000 nya bostäder. Vad gäller finansieringen så är tanken att den ska komma från många parter: staten, berörda kommuner och landsting, brukaravgifter och privata investerare.

Inom ramen för förhandlingen kommer det av naturliga skäl att bli en dragkamp mellan olika städer och regioner, men också intressen baserat på annat än geografi. Det är dock viktigt att regeringens förhandlingspersoner HG Wessberg och Catharina Håkansson Boman håller i första rummet de områden där behovet av ny och utbyggd infrastruktur är som allra störst. Det är av naturliga skäl i tillväxtområdena och inte minst i Göteborgsregionen. Västsverige har länge fått stå tillbaka då de stora infrastruktursatsningarna fördelats, oavsett vilken färg det för tillfället varit på regeringarna.

 

 

 

Aron Modig (KD)