Den offentliga sektorn i Sverige – genom exempelvis myndigheter i stat, kommuner och landsting samt kommunala och statliga bolag – handlar varje år för omkring 600 miljarder kronor. Inköpen regleras genom upphandlingslagstiftningen, som syftar till att konkurrensen på marknaden ska upprätthållas och skattemedlen användas effektivt. Valet av leverantör ska alltid ske på affärsmässig grund och baseras på vilken kvalitet på den aktuella varan eller tjänsten som kan levereras till vilka villkor.
Då exempelvis en myndighet ska upphandla en vara eller tjänst börjar den med att utforma en annons i enlighet med de krav som finns på likabehandling och proportionalitet. Annonsen läggs sedan ut på den egna myndighetens webbplats. Men för att få god spridning på upphandlingsannonsen använder sig många myndigheter även av elektroniska upphandlingsdatabaser, som samlar pågående upphandlingar från många offentliga aktörer. På dessa databaser kan potentiella leverantörer sedan starta ett bevakningskonto mot en abonnemangsavgift och kontinuerligt bli meddelad om med den egna verksamheten matchande upphandlingar.
Att prenumerera på någon av de större databaserna blir mer eller mindre en nödvändighet för företag som i större utsträckning vill vara med i upphandlingsförfaranden.
I Sverige har Konkurrensverket uppdraget att bedriva tillsyn över upphandlingslagstiftningen. För att möjliggöra för fler företag att delta i upphandlingar borde Konkurrensverket även få i uppgift att sätta upp en statlig, avgiftsfri plattform för offentlig upphandling.
En sådan statlig portal skulle möjliggöra för många fler leverantörer av mindre storlek att faktiskt ta aktiv del i upphandlingsförfaranden och därigenom i många fall stärka konkurrensen, höja kvaliteten i leveransen och sänka priserna. Portalen skulle även bidra till att öka transparensen för alla medborgare, vilka lättare kan se vad som egentligen köps inom offentlig sektor. Den danska portalen Udbud.dk skulle kunna fungera som förebild.
Aron Modig (KD) |
|