Motion till riksdagen
2015/16:2856
av Aron Modig (KD)

Stöd till judiska församlingars säkerhetsarbete


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att öka stödet till religiösa församlingars säkerhetsarbete och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Många vittnar om att antisemitism och hot riktade mot judar i det svenska samhället har ökat under de senaste åren. Exempel är hakkors på skolor, vandaliserade synagogor, hot och trakasserier, men även enskildas rädsla för att bära judiska symboler. Det hela förstärks till följ av ökad rädsla och oro i efterdyningarna av attackerna mot konstnären Lars Vilks och en synagoga i Köpenhamn i februari i år. Det har gått så långt att judar funderar över om de ska flytta ifrån Sverige för att få en tryggare vardag.             

Så här får det inte vara i Sverige! Vi måste till fullo värna religionsfriheten och människors säkerhet. För att komma tillrätta med situationen krävs arbete på flera fronter. Den politiska ledningen behöver vara ute och tydligt markera när övergrepp sker, det behövs krafttag mot hatbrott men också utbildningsinsatser. Därutöver är det centralt att stärka de judiska församlingarnas säkerhet.

I vårändringsbudgeten ökade regeringen stödet till religiösa församlingars säkerhetsarbete med sju miljoner kronor. Men det räcker inte, flera församlingars budgetar äts upp av säkerhetskostnaderna. Stödet till de judiska församlingarnas – och naturligtvis andra hotade religiösa församlingars – säkerhetsarbete behöver ökas ytterligare.

 

 

 

Aron Modig (KD)