Motion till riksdagen
2015/16:2852
av Josef Fransson m.fl. (SD)

Hårdare reglering av handel med metallskrot


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att återinföra tillståndskravet för handel med metallskrot och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa ett kontantförbud vid hantering av handel med metallskrot och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Stölderna av framför allt koppar har ökat i takt med att metallpriserna har stigit. Problemen med metallstölder drabbar allt från småföretag till kyrkor och tågtrafiken. Detta leder inte bara till

ekonomiska kostnader, utan även till att Sveriges kulturarv utarmas och kyrkogårdar skändas och att säkerheten för tågen hotas då t.ex. signal- och jordkablar klipps av vilket förutom att pendlare blir försenade skadar den inhemska industrin till följd av bl.a. sena leveranser. Detta kan orsaka enorma

kostnader för samhället, och det är därför egalt om stölderna sker av lokala småtjuvar eller om det sker genom en organiserad brottslighet.

 

Sverigedemokraterna vill i alla led motverka oseriös handel med metall och i detta sammanhang anser vi att spårbarhet är viktigt. Det bör vara möjligt att se vilka metaller som har lämnats in, kostnaden för dessa och vem som lämnade in dem. Därför anser vi att riksdagen bör uppmana regeringen att återkomma med ett förslag om dels ett kontantförbud inom skrothandelsbranschen, dels att återinföra tillståndskravet för handel med skrot.

 

Josef Fransson (SD)

 

Mattias Bäckström Johansson (SD)

Johan Nissinen (SD)