Motion till riksdagen
2015/16:2851
av Mattias Bäckström Johansson m.fl. (SD)

SJ AB


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att se över statens finansiella mål för SJ AB som bör sänkas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

SJ AB är ett aktiebolag, ägt av svenska staten, med uppdrag att bedriva lönsam persontrafik. Bolagets finansiella mål sedan årsstämman 2014 är en avkastning på operativt kapital som ska uppgå till minst 7 % i genomsnitt, en nettoskuldssättningsgrad på 0,5–1,0 gånger på sikt och en utdelning som ska uppgå till 30–50 % långsiktigt.

Att öka andelen tågresor anses vara av stor vikt i klimatarbetet. Att dessa tågresor i stor utsträckning bör ske med spårtrafik råder det stor samsyn kring. Avgörande för att resenären ska välja tåg är att man kan räkna med punktliga tåg som upplevs som fräscha, moderna och attraktiva. Det ska vara lätt att köpa biljetter och servicen ska vara god under resan. Tågstandarden ska vara hög med olika komfortnivåer att välja på. Detta kräver god och regelbunden service, städning och uppgradering samt emellanåt införskaffande av nya fordon.

Ett aktuellt exempel är nattågstrafiken mellan Stockholm och Malmö som hotas av nedläggning då den inte anses lönsam. Alternativet är då för många flyg, vilket knappast kan vara i enlighet med klimatmålen för Sverige. Det kan även nämnas att SJ AB inte bedrev någon trafik på Västkustbanan under många år, då det var en omöjlig affär för bolaget att kunna konkurrera med de av skattemedel subventionerade Öresundstågen.

Persontågstrafiken bör dessutom vara tillgänglig i så stora delar av landet som möjligt. SJ AB borde då vara den aktör som bedriver trafik även där andra aktörer inte ser någon lönsamhet. Det finns enligt undertecknade ett brett stöd hos svenska folket att ha ett statligt ägt bolag som bedriver persontrafik då den utgör en viktig del av infrastrukturen i Sverige.

Trots att de finansiella målen nyligen reviderades ser vi fortfarande samma problematik, och vi ser det som önskvärt att avkastningskravet sänks ytterligare för att uppnå ovan nämnda mål.

 

Mattias Bäckström Johansson (SD)

 

Per Klarberg (SD)

Josef Fransson (SD)

Johan Nissinen (SD)