Motion till riksdagen
2015/16:2845
av Johan Nissinen m.fl. (SD)

Svenska institutet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge Svenska institutet i uppdrag att ta fram en handlingsplan för att ta vara på Svenska institutets stipendiater och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Svenska institutet bör ta fram en förteckning över vilka länder som bör prioriteras och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Svenska institutet har ett ledarskapsprogram med utländska stipendiater som får komma till Sverige. Dessa stipendiater är framtida makthavare och företagsledare som har en positiv bild och en bra relation till Sverige. Sverige utnyttjar idag inte detta potentiella nätverk. Sverigedemokraterna vill därför ge Svenska institutet i uppdrag att ta fram en handlingsplan för hur Sverige ska kunna ta vara på detta nätverk, både från diplomatisk synpunkt och från handelssynpunkt. Sverigedemokraterna vill även se att Svenska institutet tar fram en kommunikationsplan och väljer 5–10 länder som man satsar mer på

[Motionärernas namn]

Johan Nissinen (SD)

 

Josef Fransson (SD)

Mattias Bäckström Johansson (SD)