Motion till riksdagen
2015/16:2840
av Markus Wiechel (SD)

Erkännande av självständiga stater


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att erkänna Västsahara som en självständig nation och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att erkänna Somaliland som en självständig nation och tillkännager detta för regeringen.

 

Västsahara

Den svenska regeringen var snabb med att erkänna Palestina som stat. Detta gjordes utan att grundläggande krav för att det ska klassas som land är uppnått och det skedde utan att ta hänsyn till vad riksdagsmajoriteten tycker. Vad som dock är klart är att det åtminstone i december 2012 fanns en riksdagsmajoritet för att i likhet med många andra länder erkänna Västsahara (SADR) som en självständig stat och man har trots det inte fullföljt folkviljan. Sedan 2014 har vi en ny regering, som rimligtvis bör gå riksdagens vilja till mötes och bör erkänna Västsahara som självständig stat. Riksdagen bör än en gång ge regeringen en påminnelse om att formellt erkänna Västsahara som en självständig nation.

 

Somaliland

Somaliland är en självutnämnd stat i Afrika som i praktiken har varit självstyrande sedan anarkin blev total i Somalia under 1991. Somaliland har en egen huvudstad, en egen president, egna ministrar, egna politiska partier, egna pass, eget parlament, egen valuta och till och med ett eget landslag i fotboll. Samtidigt som övriga landet Somalia har lidit kraftigt under inbördeskrig och religiös fanatism har Somaliland haft mer än två decennier av fredlig och stabil utveckling. Som en kontrast till länder med samma förutsättningar har de hållit fyra demokratiska val i rad utan några som helst komplikationer och i författningen ska valen hållas vart sjätte år. Även tidigare har det funnits olikheter mellan Somaliland och övriga Somalia. Somaliland har varit ett brittiskt protektorat och övriga delen av landet var koloniserat av italienare och trots att Somaliland är ett klanbaserat samhälle har man funnit vägen till demokrati. Denna utveckling bör fungera som föredöme i andra regioner runt om i världen som önskar mer självstyre. På grund av att Afrikanska unionen, som främst styrs av diktaturer, inte vill erkänna Somaliland som stat går utvecklingen segt. Sverige bör driva på genom ett erkännande den kommande staten fullföljer den goda utvecklingen. Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att erkänna Somaliland som en egen nation.

 

 

Markus Wiechel (SD)