Motion till riksdagen
2015/16:2811
av Lisbeth Sundén Andersson (M)

Höjd hastighet på motorvägar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att höja hastighetsgränsen på motorvägarna till 130 km/h och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För mer än 100 år sedan infördes den första hastighetsbegränsningen i Sverige, den sattes till 15 km/h inom tätbebyggt område och 10 km/h efter solens nedgång. Fram till 60-talet var det i princip fri hastighet utanför tätbebyggda områden, alltså var det fri hastighet på motorvägarna när de första byggdes. När högeromställningen infördes begränsades dock hastigheterna. I takt med att vägarna förbättrats och bilarna blivit bättre har också maxhastigheten på våra vägar ökat.

Maxhastigheten i Sverige ligger på 120 km/h, i realiteten kör dock många fortare än så. Tack vare att vi har förhållandevis bra vägar i Sverige, som många gånger skulle klara av högre hastigheter än dagens 120 km/h skulle vi kunna införa en högre maxhastighet. I många länder i Europa är redan maxhastigheten 130 km/h. Att införa en formell maxhastighet skulle vara en justering till verkligheten samt till resten av Europa. Därför bör det övervägas att höja maxhastigheten.

 

 

Lisbeth Sundén Andersson (M)