I 2003 års folkhälsopolitiska proposition, som antagits av riksdagen, heter det att ingen ska behöva utsättas för passiv rökning. Sverige har haft rökfritt på restaurang och barer sedan år 2005 och sedan längre tillbaka i offentliga lokaler inomhus.
I Folkhälsomyndighetens ”Utredning om framtida rökfria platser” (2014) föreslås fem typer av områden som lämpliga att överväga för rökfrihet. Vi föreslår att dessa görs rökfria:
I WHO:s riktlinjer mot tobaksrök anges att det krävs lagstiftning för att skydda människor mot exponering av tobaksrök. Frivilliga regleringar bedöms vara för ineffektiva.
I Folkhälsomyndighetens utredning konstateras att det finns ett klart allmänt stöd för att införa rökfrihet på de fem ovan angivna typerna av platser; ungefär 60–85 procent av befolkningen (enligt utredningen) stödjer rökfrihet på var och en av de fem typerna av platser.
Att slippa utsättas för tobaksrök till exempel utanför entrén till en affär eller vårdcentral, när man väntar på bussen, när man sitter på en uteservering eller när man är på en lekplats med sitt barn borde vara en självklarhet. Betydande vinster skulle kunna göras för folkhälsan. Men framför allt skulle personer som har astma eller allergi samt barn få betydligt större frihet att kunna vistas på de platser som Folkhälsomyndigheten pekar ut i sin utredning. Astma- & Allergiförbundet har länge tryckt på behovet att göra dessa områden fria från tobaksrök.
Stefan Nilsson (MP) |
|
Annika Hirvonen (MP) |
Niclas Malmberg (MP) |