Motion till riksdagen
2015/16:2806
av Jabar Amin (MP)

Översyn av sanktionerna mot arbetssökande med aktivitetsstöd


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn så att de orimligt hårda sanktionerna mot arbetssökande med aktivitetsstöd undanröjs och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den borgerliga regeringen beslutade innan den förlorade valet förra året att införa hårdare sanktioner mot arbetssökande som är inskrivna i arbetsmarknadspolitiska program och får ersättning i form av aktivitetsstöd. Systemet följer Alliansens synsätt att öka pressen mot arbetslösa och sjuka.

Regelförändringen trädde i kraft 1 mars i år. Följden av detta kan bli att den enskilde förlorar en stor del av sin ersättning. De nya reglerna innebär att arbetssökande som råkar lämna in sin aktivitetsrapport lite för sent, eller missar ett möte med Arbetsförmedlingen eller inte söker ett aviserat arbete även om arbetet inte passar den individen, osv. kan straffas hårt. Strafftrappan är enligt följande: varning vid första misstaget, 1 dags avstängning vid andra misstaget, 5 dagars avstängning vid tredje misstaget, 10 dagars avstängning vid fjärde misstaget, 45 dagars avstängning från ersättningssystemet vid femte misstaget. Efter denna avstängning sänks ersättningen till grundnivån 223 kronor per dag under hela resterande arbetslöshetsperiod.

Det innebär att de som tidigare haft a-kassa och har ett aktivitetsstöd som baseras på a-kassenivån som är högst 680 kronor/dag kan förlora uppemot 9 000 kronor i ersättning varje månad under resten av sin arbetslöshet. Detta är helt orimligt och slår hårt mot den enskilde. Observera att tusentals individer riskerar att drabbas av de hårda sanktionerna.

Ovannämnda sanktionssystem bygger på straff och är repressiv till sin natur. Dessutom är det resurskrävande och rättsosäkert. Vi ska ha ett system som är rättssäkert, inte kostar mycket pengar i byråkrati och ett system som kan uppfattas som legitimt.

De hårda negativa konsekvenserna av systemet, som nu har uppenbarat sig så tydligt där minst 600 individer har drabbats bara i Västerbotten under mars–juli i år, bör leda till eftertanke även hos de som införde systemet.

Sanktionerna är dessutom bristfälligt utformade. Detta har lett till att även Arbetsförmedlingen har reagerat och nu skrivit en hemställan till regeringen om att vissa grupper bör undantas från skyldigheten att lämna aktivitetsrapporter. Vidare har många representanter för regeringspartierna talat om behovet av översyn av sanktionerna. Så just nu bereds ärendet på Arbetsmarknadsdepartementet.

Det är glädjande och kan bli ett viktigt första steg. Men vi behöver också komma i mål. Just därför hemställer jag om att riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn så att de orimligt hårda sanktionerna undanröjs och tillkännager detta för regeringen.

 

 

Jabar Amin (MP)