Motion till riksdagen
2015/16:2798
av Gunilla Nordgren m.fl. (M)

Järnvägsförbindelse till flygplatsen Malmö Airport


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör se över möjligheterna att bygga en Sturupspendel – en tågförbindelse mellan Malmö Sturup och Köpenhamn Kastrup och arbeta in den i den långsiktiga strategiska infrastrukturplaneringen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sturupspendeln är benämningen på den tänkta 19 km långa tågförbindelsen för persontrafik mellan Malmö Airport via den befintliga järnvägsförbindelsen mellan Malmö och Ystad, ”Ystadbanan”. Arbetet med att verka för en sådan förbindelse har sedan 90-talet skett i Sturupsaxeln AB:s regi och syftat till att, på ett bättre sätt än i dag, binda samman Malmö Airport med omgivande större orter samt med Kastrup i Köpenhamn. 

Sturupsaxeln AB är ett bolag som ägs gemensamt av Malmö stad, Svedala kommun och Skurups kommun med syftet att stödja verksamheterna på och kring Sturups flygplats (i dag Malmö Airport). Under 90-talet tog man initiativ till en förstudie, som även Luftfartsverket (i dag Swedavia) och Ystads kommun var med och finansierade, i syfte att utreda möjligheterna för en tågförbindelse mellan Sturups flygplats och den närliggande befintliga järnvägen mellan Malmö och Ystad. I utredningen gjordes en mycket omfattande miljökonsekvensbeskrivning (MKB).

Förstudien blev klar 1999 och visade att en järnväg till Malmö Airport skulle förbättra tillgängligheten till Malmö Airport och den östra delen av Skåne. Ytterligare en positiv effekt var flygplatsens förmåga att framför allt samverka men även konkurrera med Kastrup.

Studien visade också att byggandet av en järnvägsförbindelse skulle vara lönsam

för samhället, miljön och för en tilltänkt tågoperatör.

Förstudien följdes av en järnvägsutredning. Sturupsaxeln AB ansökte och erhöll EU-bidrag och regeringen uttalade i samband med detta sitt stöd för projektet.  Övriga kostnader för utredningen finansierades av ägarkommunerna i Sturupsaxeln AB, Luftfartsverket och Region Skåne med flera.

Länsstyrelsen angav i sitt yttrande 2008 att man i huvudsak ställde sig positiv till projektet. Med stöd av utredningen och länsstyrelsens yttrande lämnades en ansökan om tillåtlighetsprövning in till regeringen via Banverket (numera Trafikverket). Banverket återkom i en skrivelse i februari 2010 där man meddelade att regeringen inte kommer att tillåtlighetspröva projektet. Som förklaring angav man att finansieringen inte var löst.

Arbetet har därför fortsatt med att verka för att Sturupspendeln ska kunna byggas då det finns många starka skäl att hävda att en sådan utbyggnad vore en mycket bra och samhällsekonomiskt god investering. Under sommaren 2015 har en åtgärdsvalsstudie färdigställts i samarbete med närmast berörda kommuner, Malmö och Svedala, samt Region Skåne och Swedavia och Trafikverket.

Flygplatsen Malmö Airport och även en tänkt dragning av järnväg har nyligen fått riksintresse utpekat och fastställt.      

Hela regionen skulle gynnas av en bättre tillgänglighet till en stor, svensk och modern flygplats samtidigt som denna kan stärkas av att det skapas bättre förbindelser till och från Kastrup. Flygplatsen Malmö Airport som även är en stor arbetsplats saknar idag en järnvägsförbindelse och den största trafiken dit sker med bil, vilket tydligt framgår av den nyligen färdigställda åtgärdsvalsstudien. Samtidigt som flyget arbetar med att minska sina utsläpp och buller med allt modernare plan, nya biobränslen med mera ökar biltrafiken till och från flygplatsen.

Eftersom Malmö Airport klassas som riksintresse med drygt 2 miljoner passagerare

samt ett icke obetydligt fraktflyg och med en ökande utlandstrafik bör riksdagen ge regeringen i uppdrag att återigen se över möjligheterna att bygga en tågförbindelse mellan Malmö Sturup och Köpenhamn Kastrup och föra in denna investering i den långsiktiga infrastrukturplaneringen.  

 

 

Gunilla Nordgren (M)

 

Tobias Billström (M)

Thomas Finnborg (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Anders Hansson (M)

Olof Lavesson (M)

Maria Malmer Stenergard (M)

Patrick Reslow (M)

Ewa Thalén Finné (M)

Hans Wallmark (M)

Boriana Åberg (M)

Anette Åkesson (M)