Motion till riksdagen
2015/16:2784
av Lars Tysklind m.fl. (FP)

Havsmiljö


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förstärka miljöövervakningen av havsmiljön och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att staten ska ta ett större ansvar för städning av våra stränder och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att få den statliga havsplaneringen på plats så skyndsamt som möjligt och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa en läckageskatt och tillkännager detta för regeringen.
  5. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om regelverket för småskaligt kustnära yrkesfiske och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Miljösituationen i våra hav och vattendrag är kritisk på grund av utsläpp, övergödning och exploatering. Havet är en stor resurs som måste nyttjas långsiktigt hållbart genom en ansvarsfull förvaltning. Havet kan då bli en betydande förnybar resurs som skapar tillväxt och jobb.

 

Miljöövervakningen av våra hav och vattendrag är en central del av miljöarbetet. Folkpartiet vill därför förstärka den havs- och vattenrelaterade miljöövervakningen genom att tillföra Havs- och vattenmyndigheten ytterligare resurser för detta ändamål.

 

Nedskräpningen av våra hav är ett allvarligt miljöproblem. Det internationella arbetet att stoppa nedskräpningen av havet vid källan är centralt. Över tid kommer detta förhoppningsvis att ge resultat men fram till dess måste skräpet åtgärdas där det flyter iland. Skräpet vållar stor skada på fåglar, fiskar och däggdjur och fiskeredskap skadas. Stränder fulla med skräp inverkar också negativt på besöksnäringen. Ett alltmer uppmärksammat problem är att plasten bryts ned till mikroplast, små partiklar som tar sig in i näringskedjan vilket är skadligt för människor, djur och natur.

Städningen av våra stränder kostar kustkommunerna stora belopp varje år. Det har under åren utvecklats många lovvärda regionala samarbetsprojekt för att lösa problematiken men åtgärderna för städning är otillräckliga.

 

Folkpartiet liberalerna anser att staten långsiktigt bör ta en större del av ansvaret för att städa våra stränder. Det är kustkommunerna som drabbas av skräpet men det är till stor del inte invånarna i kustkommunerna som är skyldiga till nedskräpningen. Havs- och vattenmyndigheten bör därför få i uppdrag att till kommuner fördela statliga medel för städning av stränder.

 

Många näringar, såsom sjöfart, fiske, turism och energiutvinning, gör anspråk på havet. Det är avgörande att hänsyn tas till havet och dess ekosystem och att olika intressen noggrant vägs mot varandra. För närvarande pågår arbetet med havsplaneringen, i enlighet med den statliga havsplaneringsförordningen som trädde ikraft i juli 2015. Syftet med havsplanerna är att de ska bidra till en långsiktigt hållbar utveckling av våra hav. Det är nödvändigt att den statliga havsplaneringen kommer på plats så skyndsamt som möjligt och att den kopplas samman med den kommunala planeringen av kustvattnet.

 

Användningen av handelsgödsel bidrar till övergödning av våra vatten. Även förekomsten av kadmium i handelsgödsel är ett oroande miljöproblem. Det är därför angeläget att användningen av sådan gödsel minskar. För att uppnå detta anser Folkpartiet liberalerna att en ny läckageskatt för jordbruket bör införas. Den skatt på handelsgödsel som avskaffades den 1 januari 2010 skulle kunna tjäna som en utgångspunkt för en ny miljöstyrande skatt. Samtidigt välkomnar Folkpartiet liberalerna att regeringen överväger andra konstruktioner av skatten och kommer noga att följa det arbete på området som nu sker.

 

Fisket måste bedrivas på ett långsiktigt hållbart sätt och hålla sig inom ramen för vetenskapliga bedömningar för ett långsiktigt hållbart fiske. Regelverket för yrkesfisket är till stor del styrt av EU:s gemensamma fiskeripolitik men vi kan nationellt göra mycket för att anpassa regelverket så att det stödjer ett långsiktigt miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbart småskaligt kustnära yrkesfiske. Det är viktigt att det skapas en bra samarbetsmodell för dialog mellan fiskenäringen, politiker, forskare och myndigheter.

 

Yrkesfisket är en hårt reglerad verksamhet och det är nödvändigt att regeringen och myndigheter effektivt driver regelförenklingsarbetet inom sektorn.

Det kustnära småskaliga yrkesfisket har stor betydelse för många orter längs Sveriges kuster. Det har betydelse för sysselsättningen bland annat i form av kringverksamhet kopplat till fisket och för utvecklingen av besöksnäringen. Lokal mat har en allt större betydelse som turistattraktion. Alliansregeringen avsatte medel 2014 till 2017 för att stödja framtagande av selektiva redskap som gör att oönskade bifångster undviks. Satsningen måste följas upp och utvärderas.

 

Lars Tysklind (FP)

 

Fredrik Malm (FP)

Erik Ullenhag (FP)

Tina Acketoft (FP)

Emma Carlsson Löfdahl (FP)

Christer Nylander (FP)

Birgitta Ohlsson (FP)