Motion till riksdagen
2015/16:2773
av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M)

Bättre möjligheter till omställning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en satsning för att höja fribeloppet och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en satsning för att utöka antalet studieveckor med 20 för den som fyllt 40 år, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en satsning för att höja åldersgränsen för studiemedel och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en satsning för att höja tilläggslånet för studerande med barn och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ekonomin och arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Fler företag möter en tilltagande konkurrens på en global marknad. Samtidigt fortsätter strukturomvandlingen i form av ökad automatisering och digitalisering att öka kraven på omställning på den svenska arbetsmarknaden.  Att skapa möjligheter för människor att jobba, lära nytt och vidareutbilda sig blir allt viktigare, oavsett var i livet man befinner sig och även om man har barn, lån eller familj.

Arbetsmarknaden behöver då anpassas för att ge fler möjlighet att stanna kvar på arbetsplatsen lite längre. Moderaterna vill skapa en mer flexibel och modern arbetsmarknad där människor har goda möjligheter att byta inriktning och karriär och där människor ges flera chanser i livet. Då behöver det bli enklare att gå från anställning till företagande, men också att skola om sig eller pröva ett nytt jobb.

För att fler människor ska känna sig både motiverade och trygga med att byta arbete eller bransch måste förutsättningarna för omställning förbättras. Det handlar om ett lärande genom hela livet. Därför måste det också vara möjligt för fler att byta jobb och studera också senare i livet.

Mellan 2006 och 2014 tog alliansregeringen flera steg för att öka möjligheterna till omställning och kompetensutveckling under arbetslivet. Detta gjordes bland annat genom ändringar i studiemedelssystemet och man ändrade också reglerna så att personer med a-kassa ska kunna delta i kortare utbildning med bibehållen ersättning. Men mer kan göras. Moderaterna satsar därför 159 miljoner kronor från och med år 2016 på ett omställningspaket för att förbättra möjligheterna att finansiera högre utbildning senare. Satsningarna återfinns i Moderaternas budgetmotion för 2016.

Fribeloppet har höjts i flera omgångar. Den senaste höjningen skedde den 1 januari 2014. Då höjdes fribeloppet från 142 400 kronor till 172 400 kronor per kalenderår. Detta har inneburit att fler människor har fått möjlighet att om- eller vidareutbilda sig.

För att ytterligare underlätta för människor att vidareutbilda sig eller byta yrke mitt i livet genom om- och vidareutbildning föreslår Moderaterna att fribeloppet, den inkomst man kan tjäna utan att studiemedlet minskar, höjs med 35 000 kronor per kalenderår. Det innebär en höjning från dagens 172 400 kronor till 207 400 kronor per kalenderår.

Men även villkoren för att ta studiemedel måste förenklas och göras tillgängligt för fler. Detta särskilt när internationell konkurrens och snabb teknikutveckling ställer krav på samhällets förmåga att absorbera ny kunskap och ställa om. Jobbyten kan vara ett måste men det kan också innebära att ny kunskap sprider sig i ekonomin.

Idag har alla som studerar rätt till 240 veckor med studiemedel. För de allra flesta är detta tillräckligt men för många, framför allt högutbildade, betyder denna begränsning att man inte kan vidareutbilda sig eller komplettera sin utbildning med hjälp av studiemedel. 

Den som vill byta yrke eller bransch måste därför få bättre praktiska möjligheter för att göra det. Därför menar vi att dagens studiemedelssystem måste bli mer flexibelt. Vi föreslår därför att antalet nya veckor som det är möjligt att få av arbetsmarknadsskäl eller personliga skäl utökas med 20 veckor från 40 veckor till 60 veckor, att möjliggöra för omställning även senare i livet genom en höjning av åldersgränsen till 60 år för rätt till studiemedel samt att studerande över 25 år med barn får en möjlighet till ett utökat tilläggslån, från 3 800 kr till 5 000 kr per månad.

 

Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

Betty Malmberg (M)

Michael Svensson (M)

Erik Bengtzboe (M)

Maria Stockhaus (M)

Ida Drougge (M)