Motion till riksdagen
2015/16:2764
av Christer Nylander m.fl. (FP, M, C, KD)

Idrott och hälsa i skolan


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör överväga att utöka undervisningstiden i ämnet idrott och hälsa i grundskolan med 100 timmar, vilket motsvarar en ökning av ämnet med 20 procent, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Grundskolans elever får i dag mindre tid för idrott och hälsa än för tjugo år sedan. Detta trots att forskningsresultat från bland annat Bunkeflomodellen tydligt visar att elever som rör på sig en timme om dagen utvecklar en starkare fysik, presterar bättre i skolan och leder till att fler elever blir behöriga till gymnasiet.

 

En ökad fysisk aktivitet är särskilt viktigt i en tid där det regelbundet larmas om riskerna med en stillasittande livsstil och där fetma och övervikt blir vanligare längre ner i åldrarna. Dessutom bidrar en fysisk aktivitet tidigt i livet till att lägga en bra grund för en hälsosam livsstil senare i livet och minskar risken för psykisk ohälsa.

 

Enligt Alliansens tidigare förslag bör undervisningstiden för ämnet idrott och hälsa i grundskolan utökas från 500 till 600 timmar. Det innebär att antalet timmar för ämnet blir fler än vad det har varit någon gång sedan grundskolan infördes.

 

För att kunna ha fler lektioner i idrott och hälsa bör regeringen överväga att minska tiden i motsvarande grad för det som kallas elevens val. Istället för 382 timmar bör elevens val innehålla 282 timmar.

 

Christer Nylander (FP)

 

Camilla Waltersson Grönvall (M)

Ulrika Carlsson i Skövde (C)

Annika Eclund (KD)