Motion till riksdagen
2015/16:2763
av Lisbeth Sundén Andersson (M)

Infrastrukturavgifter


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att införa infrastrukturavgifter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett flertal länder i Europa tar ut en avgift vid inpassering till landet, en s k infrastrukturavgift som sedan går till t ex slitagekostnader och miljöutsläpp i landet. Avgifter tas ibland även ut på motorvägar, vanliga vägar, tunnlar, vägfärjor och broar.

Några av de länder som tar ut en avgift för de bilar som passerar gränserna till landet är transitländerna Schweiz och Österrike. I Schweiz tas en avgift om 40 CHR ut för bilar som passerar gränsen och den gäller sedan i ett år, medan Tyskland har en avgift för lastbilar som passerar gränsen till Tyskland.

En dekal sätts på vindrutan för att visa att bilisten har betalat avgiften. Dekalen köps vid gränsen eller på bensinstationer på väg mot gränsstationen. Att köra in utan betaldekal på rutan ger böter.

Avgiften används sedan för att finansiera infrastrukturprojekt i landet. Detta är ett bra sätt att få trafikanter att bidra till infrastrukturen i landet, eftersom många som använder sig av infrastruktur och därmed orsakar såväl slitage på vägarna som miljöfarliga utsläpp inte betalar för detta, eftersom de varken är medborgare eller skattebetalare i landet. Infrastrukturavgifter är en lösning för att bilförare på ett lätt sätt ska kunna göra rätt för sig. Därför vore det bra att införa infrastrukturavgifter för utländska fordon som nyttjar infrastrukturen i Sverige.

 

Lisbeth Sundén Andersson (M)