Motion till riksdagen
2015/16:2762
av Hanna Wigh (SD)

Epilepsi


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en utredning över epilepsivården och de samhällsutmaningar personer med epilepsi möter i samhället och lämnar förslag på förbättringar och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i en utredning kartlägga regionala skillnader och brister inom epilepsivården och hur dessa skillnader och brister kan överbryggas samt lämna förslag på nationella riktlinjer för epilepsivården, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige finns minst 60 000 personer med epilepsi. Man kan födas med epilepsi eller få det när som helst i livet. Epilepsianfallen kan komma när som helst under dagen och ofta väldigt plötsligt. Det finns en mängd olika sorters anfall och en mängd olika anledningar till varför någon får epilepsi.

 

Att få ett epileptiskt anfall lämnar individen i en mycket sårbar situation. Många som lever med epilepsi upplever brister inom vården och dess bemötande men även i samhället i stort råder en stor okunskap om epilepsi. Personer med epilepsi möter en okunskap i samhället och kan vid anfall även riskera att skadas av välvilliga personer som försöker hjälpa till.
 

Många som lever med epilepsi upplever att deras liv blir begränsade av diagnosen. Det kan även kosta dessa personer livet om epilepsin inte fås under en acceptabel anfallskontroll. Utmaningarna och samhällsbristerna är många och syns tydligt för de som lever med epilepsi. 1969 var en milstolpe för personer med epilepsi då de först då blev tillåtna att få gifta sig. Det är dags för nästa milstolpe. En kraftansträngning där vi samlar kompetensen som finns på området och säkrar att även personer med epilepsi ska ha rätt till en fullgod vård och få bli delaktiga i samhället utan rädsla.

 

Hanna Wigh (SD)