Motion till riksdagen
2015/16:2753
av Hanna Wigh (SD)

Slöjor på barn


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa en ny lagstiftning om att slöjor ej ska bäras av elever i för- och grundskolornas verksamhet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

På skolverket om jämställdhet i läroplanen står följande att läsa:

Skollagen och samtliga läroplaner uttrycker tydligt att förskolan och skolan har ett uppdrag att

motverka traditionella könsmönste.”

 

Läroplanen säger även:

 

”Alla som verkar i förskolan ska hävda de grundläggande värden som anges i denna läroplan och klart ta avstånd från det som strider mot dessa värden. Vuxnas sätt att bemöta flickor och pojkar liksom de krav och förväntningar som ställs på dem bidrar till att forma flickors och pojkars uppfattning om vad som är kvinnligt och manligt. Förskolan ska motverka traditionella könsmönster och könsroller. Flickor och pojkar ska i förskolan ha samma möjligheter att pröva och utveckla förmågor och intressen utan begränsningar från stereotypa könsroller.”

 

Samt:

”Skolan ska aktivt och medvetet främja kvinnors och mäns lika rätt och möjligheter. Det sättet på

vilket flickor och pojkar bemöts och bedöms i skolan, och de krav och förväntningar som ställs på

dem, bidrar till att forma deras uppfattningar om vad som är kvinnligt och manligt. Skolan har ett ansvar för att motverka traditionella könsmönster. Den ska därför ge utrymme för eleverna att pröva och utveckla sin förmåga och sina intressen oberoende av könstillhörighet.”

 

Vid en anblick av dessa formuleringar väcks frågan hur skolan kan tillåta att könsroller cementeras

genom att tiga om att små flickor går i förskola och grundskola iklädda slöjor vars syfte är att

intvinga och anpassa flickorna efter patriarkala föreställningar om hur en flicka eller kvinna ”ska

vara”. Alla beslut vi politiker fattar ska kontrolleras gentemot FN:s barnkonvention.

 

Där står följande att läsa:

 

Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.”

Detta väcker frågan varför endast vissa barns rätt till personlig utveckling slås vakt om i skolornas

jämställdhetsarbete. Vissa barn ska uppmuntras att söka sin egen identitet och inte låta sig

begränsas av könsroller samtidigt som flickor iklädda slöja hänvisas till en åskådarplats, strikt bundna till just könsroller.

 

I barnkonventionen står även att läsa:

Friheten att utöva sin religion eller tro får underkastas endast sådana inskränkningar som är

föreskrivna i lag och som är nödvändiga för att skydda den allmänna sedligheten eller andra

personers grundläggande fri- och rättigheter.”

 

förbereda barnet för ett ansvarsfullt liv i ett fritt samhälle i en anda av förståelse, fred, tolerans,

jämlikhet mellan könen och vänskap mellan alla folk, etniska, nationella och religiösa grupper och

personer som tillhör urbefolkningar”

 

Alla barn har rätt att tro på vilken gud de vill, eller ingen alls.”

 

Varje barn har rätt till bra hälsa och rätt till sjukvård. Traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa ska avskaffas.”

 

Det går omöjligt att anse att barnets bästa är att begränsas i sin personlighetsutveckling av föräldrars religiösa uppfattning om att barnet ska stängas in i sin kvinnliga könsroll och begränsas i sin sociala utveckling med andra barn. Resonemanget att slöja är något som barn väljer håller inte.

 

Tron att barn kan välja bort slöjan är en naiv föreställning där verkligheten många gånger ser

oerhört annorlunda ut och många gånger påtvingas av föräldrarna, antingen direkt eller indirekt utstår påtryckningar och förväntningar som barn har svårt att värja sig för.

 

Vi måste slå vakt om barnens rätt att vara barn. Föreställningen att föräldrars religionsfrihet väger tyngre än barnens rätt är något vi måste göra upp med. I ett samhälle som värdesätter jämställdhet är det inte rimligt att skolorna tillåter att flickor systematiskt blir utsatta för könsdiskriminering som begränsar dem i den personliga utvecklingen och socialt som i lek med andra barn. Det går inte heller att blunda för den symbolism slöjan representerar som reducerar små flickor till objekt som måste skylas för att inte attrahera män eller det ställningstagande det många gånger innebär gentemot vår västerländska kultur. I ett längre perspektiv är slöjan del i en samhällsvision för ett totalt könssegregerat samhälle. Utifrån det perspektivet är det än viktigare att hjälpa dessa flickor att finna egna identiteter, känna att de har möjligheten att påverka sin egen framtid och framförallt känna gemenskapen i ett samhälle som värdesätter jämställdhet på riktigt.

 

Skolan och förskolan ska vara en plats där våra barn lär för livet. En av de viktigaste lärdomarna vi

kan ge dem är att få bilda sin egen självuppfattning, utforska sin egen andlighet, ge dem en värdegrund där de värdesätter sig själva likväl som sin omgivning och skapar utrymme för dem att nå sin fulla potential som individer oavsett vilken religiös åskådning deras föräldrar innehar.

Ett barn har ofta inte möjligheten att reflektera över och finna en egen tro och landa i en slutsats om sin egen trosuppfattning förrän i tonåren.

 

För barnens skull och för vårt samhälles framtid är det viktigt att politiken vågar hantera även de obekväma frågorna. Att stå upp för barnens rättigheter ska inte behöva vara en obekväm fråga.

Vi måste snarast besluta om att i förskola och grundskola ska inga barn bära slöja.

 

Hanna Wigh (SD)