Motion till riksdagen
2015/16:2748
av Cecilia Widegren (M)

Ordning och reda i skönhetsbranschen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skyndsamt under mandatperioden vidta åtgärder för att säkerställa att brukare och utförare kan känna sig trygga och verka i en miljö präglad av rättssäkerhet såväl som etisk och medicinsk säkerhet och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att under mandatperioden verka för större medicinskt ansvar för den som verkar inom och utför skönhetsbehandlingar och ingrepp, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Estetiska behandlingar har blivit allt mer vanligt och är i dag en del av samhället.

Allt fler efterfrågar skönhetsbehandlingar av olika skäl. Konsumentverket uppger att marknaden växer med omkring 20 procent varje år för närvarande. Eftersom register saknas över utförare i skönhetsbranschen saknas också exakta tal över hur många behandlingar som årligen utförs. Socialstyrelsen anger att en ungefärlig siffra är mellan 60 000 och 70 000 behandlingar per år.

Det bör bli mer ordning och reda i skönhetsbranschen, inte minst skall tydligare kvalitetskrav ställas. Initialt för dem som startar upp eller utövar skönhetsbehandlingar och ingrepp samt, för skall kvalitetskraven vara både transparenta för kund och för den som utför tillsyn. Tydligare kvalitetskriterier som utgår ifrån känd medicinsk kunskap och forskning och väl följer vårdens övriga etiska principer.

Dessutom behövs tydligare roll för hälso- och sjukvården samt eventuella efterbehandlingar, tydliggöras, så att hjälp kommer kvinnor och män till del som råkar illa ut i samband med skönhetsingrepp. Branschen utvecklas lavinartat och det behövs regler och krav på säkerhet såväl för brukares skull som för utförares.

Alliansregeringen tillsatte i april 2014 en utredning om estetiska behandlingar och andra ingrepp med medicinska risker utanför hälso- och sjukvården och tandvården. Utredningen ska bland annat besvara frågor som handlar om vilka behandlingar och ingrepp som behöver regleras. Därtill har Socialstyrelsen arbetat fram konkreta förslag till skärpningar och förbättringar.

Komplikationsgrader och risker med olika behandlingar samt behovet av eftervård varierar stort och kommer att fortsätta att variera mellan olika behandlingar. Olika behandlingar kräver också skiftande medicinsk kompetens hos utföraren.

Det är nu av stor vikt att regeringen skyndsamt vidtar åtgärder i det kortare perspektivet för att säkerställa att såväl brukare som utförare kan känna sig trygga och verka i en miljö präglad av såväl medicinsk säkerhet som rättssäkerhet.

 

Cecilia Widegren (M)