Motion till riksdagen
2015/16:2747
av Adam Marttinen (SD)

Tester av vildsvinskött


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillåta jägare att själva utföra tester av trikiner på vildsvin för att få sälja köttet vidare till kund och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vildsvin är idag en naturlig del av den svenska faunan. När det gäller jakt av vildsvin så finns det idag inte tillräckliga incitament för att jaga vildsvin i den utsträckning som ibland kan vara nödvändig. Den växande stammen av vildsvin utgör idag växande problem för bl.a. jordbruk som privata markägare. Av den totala andelen kött från vildsvin så är det en ytterst liten del som når marknaden, det allra mesta delas upp inom jaktlag eller behålls i den egna frysboxen. Att det förhåller sig på det viset förklarar en del av problematiken i varför jägare inte jagar vildsvin i tillräcklig utsträckning. Det saknas tillräckliga incitament för att sälja köttet vidare till kund.

Att skapa större incitament för att jägare ska kunna sälja köttet till marknaden skulle vara ett sätt att dels hantera problemen med en växande vildsvinstam, dels ge köttkonsumenter ett mer varierat utbud.

En av anledningarna till att det idag inte upplevs som lönsamt att jaga vildsvin är att en försäljning till kunder kräver att köttet passerar en viltvårdsanläggning. Det som köttet testas för är trikiner vilket en jägare skulle kunna utföra på egen hand och därmed undvika onödiga kostnader i hantering av vildsvinskött. Faktum är att de allra flesta jägare redan gör dessa tester inför egen konsumtion för att inte riskera att smittas av trikiner.

 

Adam Marttinen (SD)