Motion till riksdagen
2015/16:2740
av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M)

Bättre fritidshem


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om idrott på fritidshem och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över barngruppernas storlek på fritidshem och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur fritidshem kan få en egen läroplan och inkluderas i de nationella skolsatsningarna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Moderaterna har länge arbetat med förslag för mer kunskap i skolan. Tyvärr har fritidshemmen hamnat i skymundan och reformer för att stärka fritidshemmens förutsättningar har inte prioriterats tillräckligt. Statistik från Skolverket visar att den genomsnittliga elevgruppen har växt från 31 till 41 elever mellan åren 2004 och 2014. Fritidshemmen är allt sämre bemannade och utbildningsnivån hos personalen har sjunkit.

 

Samtidigt är forskningen enig. Barn som tidigt vistas i stimulerande lärmiljöer med möjligheter till lek mellan barnen i en miljö med kunniga och intresserade vuxna, har större möjligheter att utvecklas och lära sig än barn som inte har haft tillgång till sådana miljöer. Med tanke på att en stor andel av alla elever i förskoleklassen och årskurserna 1–3 är inskrivna i fritidshemmet är det av stor vikt att fritidshemmen får rätt förutsättningar för att klara sin verksamhet. 

 

Med rätt förutsättningar har fritidshemmen potential i att vända elevernas kunskapsresultat och bidra till att fler elever får bättre förutsättningar att nå kunskapsmålen i skolan. Fritidshemmens unika miljö där exempelvis streetdance, fotbollsturneringar, akvarellmålning varvas med pedagogiska frågesporter, läxhjälp och lärande kompletterar den obligatoriska skolan. Arbetet med estetiska lärprocesser bör i större utsträckning inkluderas i fritidsverksamheten.

 

Fritidshemmen är också en viktig del för att stimulera till mer idrott och rörelse. För mycket stillasittande är ett problem för många barn, speciellt de som inte idrottar utanför skolan. Forskning visar att ökad fysisk aktivitet får elever att prestera bättre i skolan och minskar risken för psykisk ohälsa. Vi vill därför genomföra ett aktivitetslyft för mer idrott och rörelse i verksamheten. I Moderaternas budgetmotion för 2016 satsas därför 10 miljoner kronor på att bygga upp ett samarbete mellan fritidshem och Svenska skolidrottsförbundet.

 

Den tidigare alliansregeringen tog viktiga steg för att främja denna inriktning genom den moderniserade skollagen (2010:800). Tack vare detta har fritidshemmet fått ett tydligare uppdrag med inriktning på att stimulera elevernas utveckling och lärande. Fritidshemmet har därigenom fått en närmare koppling till förskoleklassen och de obligatoriska skolformerna.

 

I 2015 års budget satsade Moderaterna och Alliansen på att tillföra medel för att minska barngrupperna i fritidshemmen. Det görs genom ett prestationsbaserat stöd som skolhuvudmännen kan söka om de har små elevgrupper eller arbetar med att minska storleken på elevgrupperna. Men det räcker inte.

 

För att stärka fritidshemmens roll i utbildningskedjan har Moderaterna tre förslag för att förtydliga och förbättra fritidshemmens potential i att bli en viktigare roll i utbildningskedjan. Vi vill se över möjligheterna att ge fritidshemmen en egen läroplan. Vi vill också ge Skolverket i uppdrag att närmare undersöka konsekvenserna av barngruppernas nuvarande storlek och utreda hur fritidshemmen skulle kunna inkluderas i de nationella satsningar som går till skolan.

 

Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

Betty Malmberg (M)

Michael Svensson (M)

Erik Bengtzboe (M)

Maria Stockhaus (M)

Ida Drougge (M)