Motion till riksdagen
2015/16:2731
av Cecilia Widegren m.fl. (M, C, KD)

Fortsatt utbyggnad av E20


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att steg för steg fortsätta aktivt att genomföra alliansregeringens, kommuners och regioners gemensamma överenskommelse om att fortsätta bygga ut E20 till fyrfältsväg och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Utbyggnaden av E20 är en av de största och historisk satsning för Skaraborg, Västsverige och resten av Sverige. Alliansregeringen tog initiativet och satte igång satsningen för att göra hela sträckan genom Västsverige och Skaraborg mötesparerad med övervägande del motorväg eller fyrfältsväg. Steg för steg har E20 byggts, efter kommuner och näringslivets önskemål, från Göteborg och noröver.

Sträckorna Tollered–Alingsås, förbi Hova, genom Alingsås och Vårgårda, trafikplats Jung och utökat med sträckan till Vara togs via budgetsatsningar av alliansregeringen, men överenskommelsen med kommunerna garanterade så även den långsiktiga fortsättningen.

E20 är en betydelsefull pulsåder genom Skaraborg, men har samtidigt varit en av de farligaste vägarna i hela Sverige, med flera dödsolyckor varje år. Det har aldrig varit någon tvekan om att det finns ett skriande behov av att E20 fortsätter byggas ut. Något som nuvarande regeringen dock valde att blunda för. Socialdemokraterna på riksnivå var snabba med att kritisera alliansregeringens E20-satsning och Miljöpartiet sa klart nej till en utbyggnad och till en fyrfältsväg. En fyrfältsväg som enligt Trafikverket är säkerhetshöjande. Enligt Trafikverkets beräkningar kommer antalet dödsoffer kunna minska med 10–12 personer per år.

För alliansregeringen var det aldrig ett alternativ att inte investera i E20. Jobben står alltid i fokus och att stärka Skaraborgs konkurrenskraft ytterligare. Satsningarna återbetalar sig genom färre olyckor, snabbare transporter, ökad tillväxt och levande landsbygd. Men även för resten av Sverige är E20 viktig. Den är ett av Sveriges populäraste godsstråk och är en del av huvudvägnätet för långväga godstransporter. Med kopplingen till Sveriges största hamn i Göteborg är E20 viktig för svensk konkurrenskraft och många företags möjligheter att expandera. Den är viktig för jobben och en levande landsbygd.

Oron att utbyggnaden av E20 till fyrfältsväg ska förhindras och stoppas av regeringen då Miljöpartiet var stark motståndare finns fortfarande kvar. Miljöpartiet som ständig motståndare till utbyggd infrastruktur tycks vara återkommande. Exempelvis då Miljöpartiet krävde att Förbifart Stockholm skulle omförhandl, och därtill diskuteras nu ett stopp av Bromma flygplats.

 

Cecilia Widegren (M)

 

Ulrika Carlsson i Skövde (C)

Annika Eclund (KD)

Sten Bergheden (M)