Motion till riksdagen
2015/16:2728
av Cecilia Widegren (M)

Karriärvägar för sjuksköterskor


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda och utarbeta förslag för fler karriärvägar för sjuksköterskor, bl.a. hur en svensk motsvarighet till advanced nurse practitioner kan utvecklas och genomföras i den svenska hälso- och sjukvården och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Avancerad specialistsjuksköterska, internationellt kallade för advanced nurse practitioner, är en form av sjuksköterska som redan finns i ett antal länder. En avancerad specialistsjuksköterska har klinisk och akademisk kompetens att ställa diagnoser och ordinera undersökningar och behandlingar. Detta öppnar upp för ytterligare karriärvägar och stärker kompetensen för vårdens medarbetare. Advanced nurse practitioner-roller är väletablerade i flera länder som t ex Kanada, Holland, USA, Nya Zeeland och Australien och en naturlig del av vårdteam.

I Sverige i dag finns ingen formell roll än men vi har redan mellan tio och tjugo färdigutbildade avancerade specialistsjuksköterskor då ett antal lärosäten erbjuder utbildningen. Till exempel Linköpings universitet erbjuder en utbildning som vänder sig till utbildade specialistsjuksköterskor med kirurgisk inriktning eller motsvarande. Genom utbildningen som avancerad specialistsjuksköterska får den redan utbildade specialistsjuksköterskan en utökad och fördjupad kompetens inom ett specifikt kirurgiskt område för att självständigt kunna göra kliniska bedömningar, planera, genomföra och utvärdera vård och behandling. Även t ex Umeå universitet erbjuder en masterexamen med visionen om att avancerade specialistsjuksköterskor ska bli nyckelaktörer i arbetet med patientsäkerhet, evidensbaserad behandling och omvårdnad samt vårdutveckling. Tanken är att de avancerade specialistsjuksköterskorna ska kunna ta ökat ansvar för bedömning och uppföljning av patienter och även ha egna mottagningar.

 

Cecilia Widegren (M)