Motion till riksdagen
2015/16:2718
av Cecilia Widegren (M)

Avlivning i hage


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det ska finnas möjlighet att ge djur en lugn och stillsam avlivning genom att tillåta avlivning i utedrift och hage och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Många djur blir stressade av transport, och vi vill verka för att det sker mer transport av kött och mindre transport av djur, eftersom vi då minskar stressen hos djuren och att de mår bättre. Ett sätt att uppnå detta är att införa möjligheten att avliva till exempel nötkreatur hemma i dess hage. Nötkreatur är ett exempel, men flertalet djur skulle må bättre av en stillsam avlivning i den miljö de är vana vid.

Dock är detta inte tillåtet i dag, utan förbjuds i en EU-förordning. Men i Tyskland har man tagit ett beslut om att tillåta avlivning i hage för främst frigående nötkreatur. Därför är det önskvärt om det går att verka för ett liknande undantag i Sverige eller om möjligt en justering av EU-förordningen. Det är dock viktigt att detta sköts under noggrant reglerade förhållanden och att djurets välbefinnande aldrig kompromissas bort.

 

Cecilia Widegren (M)