Motion till riksdagen
2015/16:2710
av Sofia Damm m.fl. (KD)

Utgiftsområde 5 Internationell samverkan


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar anslagen för 2016 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan enligt förslaget i tabell 1 i motionen.

Motivering

Tabell 1. Kristdemokraternas förslag till anslag för 2016 uttryckt som differens gentemot regeringens förslag (tusental kronor).

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (KD)

1:1

Avgifter till internationella organisationer

1 328 554

 

1:2

Freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet

140 072

+30 000

1:3

Nordiskt samarbete

13 595

−4 000

1:4

Ekonomiskt bistånd till enskilda utomlands samt diverse kostnader för rättsväsendet

3 826

 

1:5

Inspektionen för strategiska produkter

29 015

 

1:6

Forskning, utredningar och andra insatser rörande säkerhetspolitik, nedrustning och icke-spridning

45 808

 

1:7

Bidrag till Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri)

25 402

 

1:8

Bidrag till Utrikespolitiska institutet (UI)

16 675

 

1:9

Svenska institutet

98 066

 

1:10

Information om Sverige i utlandet

15 475

 

1:11

Samarbete inom Östersjöregionen

188 715

−26 000

 

Summa

1 905 203

 

 

 

 

 

 

Tabell 2. Kristdemokraternas förslag till anslag för 2016 till 2019 uttryckt som differens gentemot regeringens förslag (miljoner kronor).

 

Utgiftsområde 5 Internationell samverkan

 2016

2017

2018

2019

1:2

Freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet

+30

+30

+30

+30

1:3

Nordiskt samarbete

–4

–4

–4

–4

1:11

Samarbete inom Östersjöregionen

–26

–26

–26

–26

 

Summa

 

 

 

 

 

Sammanhållning över gränserna

Freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet

För Kristdemokraterna är det centralt att utrikespolitiken är värdebaserad. Sverige ska stå upp för och försvara universella värden såsom mänskliga fri- och rättigheter, demokrati och rättsstatens principer för att förebygga, hantera och lösa kriser och konflikter.   

 

Förtrycket av religiösa och etniska minoriteter ökar och människors religionsfrihet kränks. För närvarande är kristna bland de allra mest utsatta grupperna i världen, med omfattande förföljelse i Mellanöstern och delar av Afrika och Asien. Sverige ska i internationella sammanhang arbeta för att värna utsatta minoriteter. Alla människors lika värde är fundamentalt, och yttrande- och religionsfrihet är centralt för ett öppet och fritt samhälle. Sverige ska fortsätta att bekämpa all form av diskriminering.

 

I inbördeskrigets Syrien och genom Islamiska statens framfart dödas och kränks människors rätt till liv och värdighet. I flera andra delar av Nordafrika och Mellanöstern har den arabiska vårens hopp förbytts till förtvivlan. Det är en allt oroligare värld och i vårt absoluta närområde ser vi hur Ryssland utövar aggressionen mot sina grannländer. I det instabila läge som nu råder krävs betydligt mer av internationell samverkan. Ett höjt stöd till freds- och säkerhetsfrämjande insatser är därför en nödvändighet i en tid av oro och där 60 miljoner människor befinner sig på flykt undan krig, terror och förföljelse. Sverige ska prioritera insatser som bekämpar det fruktansvärda som människor flyr ifrån. Det är därför av stor vikt att Sverige kan ställa svensk personal till förfogande för fredsfrämjande, säkerhetsfrämjande och konfliktförebyggande verksamhet inom ramen för Nato, FN, EU och OSSE. Med svensk närvaro kan vi bidra med resurser, vi kan bidra med kompetens. Att Sverige nu bidrar till koalitionen mot Islamiska staten genom ett militärt utbildningsbidrag i Irak är viktigt, men vi måste vara beredda att göra mer. Sverige måste också ha beredskap att bidra till fredsfrämjande insatser i Syrien.

 

EU är det centrala forumet för svensk utrikes- och säkerhetspolitik. EU:s styrka ligger i en utrikespolitik baserad på de normer och värderingar som möjliggjorde försoningen mellan Europas länder. Som världens största ekonomi, världens största handelspart och världens största biståndsgivare har EU möjlighet att påverka utvecklingen i världen genom en rad olika kanaler. Sverige ska vara en pådrivande aktör inom ramen för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik (GUSP) och driva på en effektivisering av EU:s gemensamma utrikestjänst (EEAS).

 

Sverige ska fortsätta att arbeta för att stärka genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet.

 

Det rådande världsläget gör att Kristdemokraterna föreslår ett ökat anslag för 1:2 Freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet med 30 miljoner kronor.

 

Nordiskt samarbete och samarbete inom Östersjöregionen

Kristdemokraterna vill se ett fortsatt nära samarbete med våra nordiska grannländer och länderna kring Östersjön. Ett samarbete där vi tillsammans arbetar för en ökad rörlighet och möter centrala utmaningar som miljöförstöring och säkerhetshot.

 

Vi vill se ett effektivt och fokuserat samarbete inom områden där vi tillsammans kan göra en verklig skillnad. Samverkan i Norden bör därför fokusera på försvars- och säkerhetspolitiska utmaningar samt på att lösa de gränshinder som försvårar för den fria rörligheten och integrationen mellan våra länder. Samarbetet inom Östersjöregionen ska fokusera på miljöåtgärder och stöd till demokratisk utveckling. Vi anser att dessa viktiga diskussioner bör kunna föras på ett mer kostnadseffektivt sätt än idag.

 

Kristdemokraterna föreslår ett minskat anslag för 1:3 Nordiskt samarbete med 4 miljoner kronor och 1:11 Samarbete inom Östersjöregionen med 26 miljoner kronor.

 

Sofia Damm (KD)

 

Mikael Oscarsson (KD)

Tuve Skånberg (KD)

Andreas Carlson (KD)