Motion till riksdagen
2015/16:2697
av Tuve Skånberg (KD)

Införande av sommartid året runt


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen att om att införa sommartid året runt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sommartiden infördes permanent i Sverige 1980, efter ett misslyckat försök 1916. Sedan dess har svenskarna vridit fram klockan en timma på våren i slutet av mars och vridit tillbaka den i slutet av oktober.

 

De som jobbar natt när det går från vintertid till sommartid är alltid glada för att få jobba en timma mindre den natten. På hösten när klockan skall vridas tillbaka får man istället jobba en timma extra.

 

Mycket tid går åt till att ställa om alla klockor, inte minst i offentliga lokaler, både vår och höst. På våren är det många människor som kommer en timma för sent på grund av att de missat övergången till sommartid. Och på hösten händer det i stället att många kommer en timma för tidigt därför att de missat att vrida fram klockan.

 

Det är också vetenskapligt bevisat att minskad ljustillgång ökar antalet depressioner i samhället. Därför upplevs det inte som särskilt positivt att ställa tillbaka klockan på hösten, eftersom det innebär att eftermiddagarna blir mörka tidigare. Vi upplever att hösten blir mörkare och dagarna kortare, när vi övergår till vintertid. Även om det blir ljust en timma tidigare på morgonen så är det oftast mörkt när man går till jobbet och mörkt när man kommer hem ifrån jobbet eller skolan.

 

I några länder, till exempel Island och Argentina har man inte omställning till sommartid, men däremot en tidszon som kan liknas vid ”permanent sommartid”. Dessa länder får då ljusare kvällar på sommaren och ljusare eftermiddagar på vintern. Det vore en fördel för Sverige att få det likadant.

 

De flesta svenskar vill slippa strulet med sommartid. En undersökning som opinionsundersökningsföretaget Yougov gjorde i fjol visade att över hälften av svenskarna – 54 procent – tycker att vi borde ha samma tid året om. Yougov intervjuade över 1 000 personer mellan 18 och 74 år om deras inställning till sommartid, via sin internetpanel.

 

Införande av sommartid året om skulle ha en gynnsam effekt på folkhälsan eftersom fler kan tillgodogöra sig den extra ljusa timmen på eftermiddagen än på morgonen. Förhoppningsvis skulle detta också bidra till att människor vistades mera ute, vilket även det är ett steg mot ökat välbefinnande.

 

 

Tuve Skånberg (KD)