Motion till riksdagen
2015/16:2693
av Andreas Carlson (KD)

Riksväg 26/47


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att de pågående förberedelserna av ombyggnationen av riksväg 26/47 på sträckan Mullsjö–Jönköping fortsatt bör prioriteras och inte fördröjas, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att prioritera och tidigarelägga ombyggnation av riksväg 26/47 på sträckan Mullsjö–Slättäng baserat på förslag i genomförd åtgärdsvalsstudie och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Arbetet med att projektera ombyggnationen av den olycksdrabbade vägsträckan Mullsjö–Jönköping, riksväg 26/47 (mellan trafikplatserna Månseryd och Mullsjö) är i full gång. Vägsträckan har under lång tid varit i behov av upprustning för att öka trafiksäkerheten. Det var glädjande att den dåvarande alliansregeringen tidigarelade ombyggnationen och att prioriteringen fastställdes i den nationella planen, 3 april 2014. Det är angeläget att planen följs och att riksväg 26/47 fortsatt prioriteras.

 

På delen Månseryd–Risbro byggs vägen om i befintlig sträckning. Mellan Risbro och Mullsjö byggs vägen med en ny sträckning. Den gamla vägen blir kvar som lokalväg. Åtgärdens syfte är att förbättra transportkvaliteten, trafiksäkerheten och framkomligheten för alla trafikanter, samt att gynna den regionala utvecklingen. Ombyggnationen kommer att underlätta pendling vilket gynnar det lokala företagandet och de som använder vägen för att ta sig till jobbet.

 

I planen fastslås att ”Sträckan är en del av en viktig pendlingsväg mellan Mullsjö/sydöstra Skaraborg och Jönköping. Vägen saknar mötesseparering, är smal och har dålig profilstandard. Dessutom finns ett stort antal plankorsningar och anslutningar. Sammantaget gör det att olycksrisken är stor och framkomligheten dålig i högtrafik. På stora delar är hastigheten begränsad till 80 kilometer/timme.”

 

Utöver det redan pågående arbetet med sträckan Mullsjö–Jönköping, är det viktigt att arbetet fortskrider med att bygga ut sträckan fram till trafikplats Slättäng, där riksväg 26 och riksväg 47 delar sig. Trafikverket har tillsammans med Mullsjö kommun genomfört en åtgärdsvalsstudie där båda parter är överens om att sträckan Mullsjö–Slättäng behöver byggas ut. Sträckan föreslås i huvudsak byggas om till 2+1-väg med undantag för några enstaka sträckor 1+1, med mittseparering och viltstängsel utmed vägen. Hastighetshöjning föreslås till 100 km/h. Sträckans längd är 18 kilometer och föreslås delas upp i två etapper, Mullsjö–Broholm och BroholmSlättäng.

 

En åtgärdsvalsstudie görs i ett tidigt stadium. Det är viktigt att sträckan nu prioriteras i den nationella planen och att riksväg 26/47 fortsatt prioriteras. På samma sätt som sträckan riksväg 26/47 tidigarelades genom prioritering av alliansregeringen. Detta bör ges regeringen till känna.

 

Det är angeläget att alliansregeringens ambitionsnivåhöjning på infrastrukturområdet bibehålls. Satsningar på infrastruktur är viktiga för trafiksäkerheten och en viktig del av arbetslinjen, genom att företagen ges goda förutsättningar att transportera sina varor, samt att människors arbetspendling underlättas.

 

 

Andreas Carlson (KD)